След като в предишния материал ви разказахме за полезните свойства на билки като маточина, лайка и мента, днес продължаваме нашата поредица, в която ви запознаваме с полезните свойства на билки, които лесно може да намерите във всяка билкова аптека или дори сами да наберете в природата.

Мечо грозде

Това е доста разпространена билка, която има повече от благотворно действие при симптомите на цистит. Така всяка инфекция на пикочните канали може да се овладее бързо и болката и неразположението да намалеят значително. Тази билка се пие и при наличие на песъчинки в бъбреците, като подпомага тяхното безпроблемно изхвърляне.

Мечото грозде се среща по планинските склонове на надморска височина над 1500 метра. Вирее добре в камениста почва и за да се възползвате от лечебните му свойства е нужно да наберете листата му. След внимателно изсушаване може да правите чай и запарки, които да пиете без ограничения.

Сладък корен

Тази малко известна билка има отлично действие и облекчава симптомите на болезнена менструация и дори менопауза. Има леко естрогенно действие и подпомага различни състояния при жените.

Билката има ясно изразено хормонално действие, което дава положителни резултати при промени в настроението, умора и горещи вълни, които съпътстват менопаузата.

В сладкия корен се срещат и голямо количество флаваноиди, които помагат за намаляване на теглото и изхвърляне на излишната вода. При стабилизирани извлеци с тази билка се лекуват язви и гастрити.

Лечебните вещества се съдържат в корените и ако решите сами да ги извлечете трябва да изсушите и стриете корените, след което може да ги консумирате под формата на чай или директно приемате заедно с лъжичка мед.

Червена детелина

Червената детелина е многогодишно растение, което лесно може да намерите по полята и в планините. Има ясно изразено хормонално действие, което работи и при двата пола. Съдържа изофлавоноиди, които поддържат нивото на естроген и така се помага за облекчаване на предменструалния синдром.

Билката се използва и за намаляване на негативните симптоми на менопаузата – топли и студени вълни, резки промени в настроението, както и лесното изморяване и липсата на тонус.

Червената детелина помага и за намаляване на кръвното налягане. Приемът й се препоръчва като превенция на различни сърдечно-съдови заболявания, като може да изберете дали да я приемате под формата на чай или готов препарат под формата на хранителна добавка.