Природата крие огромни възможности да се лекуваме и подпомагаме здравето си, от които не само, че можем, но е и желателно да се възползваме.

Помислете за всичките топли чайове, които пиете през зимата. Така неусетно и по един натурален и щадящ начин облекчавате различни симптоми, които ви притесняват и пречат на добрата ви кондиция.

Ще ви разкажем за най-популярните билки и как те могат да станат неусетна част от живота ви и така неусетно ден след ден да се наслаждавате на този природен дар.

Лайка – перфектната съставка за чай

Това е един от най-популярните чайове, които са не само ароматни, но и вкусни. Наред с това няма човек, който да е консумирал този чай с мед, без да си дава сметка за всички ползи за здравето му.

Лайката има противовъзпалително действие, което в същото време може да подпомогне храносмилателния тракт. Освен запарка под формата на чай, може да се направят и инхалации, които да облекчат възпаленията на белите дробове и упоритата кашлица.

Маточина – невероятен аромат

Маточината подобрява редица състояние, а освен това е толкова ароматна. Може да се ползва и в кулинарията, като се съчетава отлично с риба и други леки меса.

Приета под формата на чай, тя подобрява съня и намалява тревожността и нервната възбуда. Отчита се повече от благотворно действие на цялата нервна система, особено при диагнози като хиперактивност, депресия, меланхолия и мигрена.

Мента – универсалният лек

Толкова ароматна, че се ползва еднакво добре през лятото като охлаждащи напитки и през зимата за топли чайове. Извлекът от мента оказа добро влияние на стомашни неразположения и има успокояващо действие.

Направена на чай се извличат редица полезни вещества, които помагат при хроничен колит, както и при грипни състояния. Отчита се и полза при състояния, които засягат сърдечно-съдовите заболявания.

Имайте предвид, че трябва да се избягват инхалациите и вдишването на парите от тази мента, както и факта, че някои хора са алергични към ментата.

Глог – неочаквани ползи за тялото

Това е не толкова популярно растение, което може и да сте пропуснали до този момент.

Но консумацията му има редица ползи за здравето, най-вече за сърдечно-съдовата система на човек. Наричат глога „сърдечната билка“ и може да я изберете не само под формата на чай.

Има не малко хранителни добавки, които съдържат стабилизиран извлек с най-ценните вещества, които може да приемате за превенция на различни заболявания.

Глогът оказва благотворни влияние и на хипертонията и може да се приема по всяко време и в комбинация с медикаментозна терапия назначена от лекар.