По традиция у нас, на 15 септември започва новата учебна година в страната, освен когато датата се пада в почивен ден, както е тазгодишният случай.

Над 2 400 училища са готови да посрещнат близо 700 000-те ученици, които ще влязат в класната стая на днешния ден. От тях близо 60 000 ще са първокласниците.

Всичко е готово за новата учебна година

От Министерството на образованието и науката поясниха, че всичко е готово за новата учебна година. Сред 2 400-те училища, в повечето от които вече са приключили ремонтните дейности, има обаче и близо 50 училищни сгради, в които все още има недовършени ремонтни дейности, поради което някои от тях ще посрещнат учениците си в други сгради.

От образователното министерство също така потвърдиха, че всички безплатни учебници, на които учениците между 1-ви и 7-ми клас имат право, са вече доставени.

Проблемите за образователната система отново се коренят в недостига на учители. Според статистиките на МОН към момента в страна работят близо 90 000 учители, повече от 4 000 от които вече навлизат в пенсионна възраст.

Най-търсени са преподавателите по английски език, математика, информационни технологии, химия и физика.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев отправи приветствие към учениците, учителите и родителите за новата учебна година.

В текста, публикуван на сайта на МОН, се посочва, че „знанието е най-важната инвестиция в бъдещето на една нация“. Към учителите Красимир Вълчев се обръща с увереността, че на тях разчита най-много и че единствено с техните усилия е възможно да се гарантира високото качество на образованието у нас.

Към родителите образователният министър се обръща с призив да вземат по-сериозно участие в образователния процес и да подкрепят и възпитават децата си с уважение към учителите.

Да поздрави учениците за първия учебен ден не пропусна и министър-председателят Бойко Борисов, който отправи послание през социалната мрежа „Фейсбук“: „Честит първи учебен ден! Децата и учителите са най-важни и с удоволствие полагаме много усилия, за да бъдат училищата приятни и модерни. Пожелавам на всички успешна учебна година“.

Междувременно плъзнаха слухове за протести

Не и без слухове за протести на учителите преминава стартът на учебната година у нас. Според информация на агенция „БГНЕС“, учители подготвят протест пред сградата на МОН заради новата наредба, която ще задължи преподавателите да посещават домовете на отсъстващи ученици.

Самата наредба гласи, че във всяко училище и детско заведение у нас ще трябва да се сформират постоянни екипи от учители и педагози, чиято работа ще бъде да следят за отсъстващите ученици и да посещават домовете им при съмнения, че това отсъствие е без уважителна причина.

Синдикалните организации в образованието, обаче, се обявиха против организирането на протест и поне за момента, това не изглежда като реална възможност.