Пиенето на уиски не е обикновена почерпка с алкохол - това е ритуал, класа, занимание за хора с изтънчен вкус. Вече ви разказахме които са пет от най-добрите марки уиски в света, но има още пет бранда, които си струва да опитате поне веднъж в живота си.

1. Midleton Very Rare, ирландско бленд уиски

Както вече сме споменавали, повечето ирландски уискита са бленд и това уиски е изключително качествено, ирландският еквивалент на Johnnie Walker Blue или Chivas Royal Salute.

Блендът е само от тройно дестилирани уискита, отлежавали в бърбънови бъчви с възраст между 12 и 15 години, ръчно подбрани от Майстора спиртовар. Това уиски спечели два златни медала на престижното международно състезание в Сан Франциско, както и много други отличия.

Бях запален по тази марка от известния ирландски експерт по уискито Хейди Донелон, която каза, че това е едно от най-меките уискита, които могат да се купят с пари. Тя беше права. Всяка бутилка е надписана индивидуално и пристига в красива тежка дървена кутия.

2. Balblair, шотландско малцово уиски

Като единствената шотландска спиртоварна, която предлага само специални винтидж продукти, продуктите на Balblair запазват своя специфичен вкус, но всеки един от тях е уникален в зависимост от това колко години отлежава в бъчвите и от самите бъчви.

Управителят на Balblair, Джон МакДоналд сам ръчно подбира всяка селекция, когато я одобри лично. Колкото и селекции да съм опитвал, винаги се убеждавам, че той е перфектен в работата си.

Много меко и в същото време изключително богато на вкусове планинско уиски. Обикновено на пазара има между 8 – 10 различни селекции, вариращи от 1965 до 2002 на цени между 60-120 долара, които са напълно нормални за качеството, което получавате.

3. WhistlePig, ръжено уиски

Това уиски е като повей от епохата преди Сухия режим и е може би едно от най-силните спиртни напитки в Америка. Сред изключително пренаселения пейзаж, WhistlePig е може би най-доброто, да не кажем прекалено добро за класически коктейли като Манхатън или Олд Фешънд.

За първи път се появява на пазара и веднага привлича вниманието към себе си. Сега може да се открие в добрите барове и магазини за алкохол навсякъде. То се произвежда от 100% чиста канадска ръж, специално селектирана от управителя на спиртоварната.

4. Russell’s Reserve Single Barrel Straight Kentucky Bourbon

Топ продуктът на екипа, създал малко по-известната марка Wild Turkey е толкова добър, че е най-добре да бъде консумиран направо от бъчвата.

Продава се изключително концентриран и неслучайно от Wine Enthusiast предупреждават: „Внимание, не пийте това чисто. Дори не опитвайте!“ Наистина ще ви се иска да добавите бая вода.

Уискито не е студено филтрирано – стандартна практика в производството на подобен тип алкохоли, където течността се охлажда под 32 градуса и след това се филтрира, за да се отстранят мастните киселини и протеините, което прави крайния продукт „по-чист“.

Russell запазват всички оригинални вкусове от дестилацията и процеса на отлежаване и продуктът им е с изключителен тъмен цвят. Това се дължи на факта, че уискито отлежава в опушени бъчви от бял дъб, всяка от които е ръчно подбрана от самите дестилатори.

5. Macallan Rare Cask

Ако има крал в света на уискито, то той принадлежи на шотландците. Ако има крал сред шотландските уискита, то това е Macallan. И по-специално Macallan Rare Cask.

Преди него всички останали уискита Macallan (като се има предвид, че съществуват някои изключително редки и стари селекции) са с етикет 12, 18, 25 и 30 години, като цената им варира от 60 до 2 500 долара.