Лесно е за любителите на уискито да влязат в рутината особено когато намерят нещо, което харесват.

Но има огромен брой прекрасни уискита, така че можем с гордост да представим на вашето внимание една селекция от десет невероятни марки в различни категории, която включва бърбън, ръжени, малцови и бленд уискита от целия свят.

Наистина си струва да ги опитате. Всички те са широкодостъпни и не се произвеждат в лимитирани серии.ю

1. Auchentoshan American Oak, скоч

Това е единствената шотландска спиртна фабрика, която произвежда тройно дестилирано уиски с репутацията на „леко“. Но тази наскорошна семейна придобивка е първото отлежало уиски в American Oak.

Дори и все пак по-леко, то притежава голямо разнообразие от аромати и сладки жилки на ванилия и карамелизирана захар, с лек оттенък на пикантност и богат, наситен златист цвят.

2. Hibiki 12 & 17, японско бленд уиски

Преди години, в друга статия, нарекохме японските уискита „Следващото голямо нещо“ и при все, че го направихме с огромно нежелание, това е факт. Те се превърнаха в изключително достъпни, изключително желани и продължават да обират награди по състезания по цялото земно кълбо, включително и приза за най-добро уиски.

Но Япония е по-известна със своите бленд уискита отколкото с малцовите си такива. Hibiki е истинска изненада за един дългогодишен любител и почитател на скоча и е трудно да се признае, че то е предпочитано пред титани като Chivas Regal, Johnnie Walker и останалите от сорта.

Казано с прости думи, никога не съм опитвал по-добър бленд, като все още ми предстои да пробвам супер премиум 21-годишната серия. Продава се в много по-дизайнерска бутилка и е доста по-скъпо от шотландските блендове: 60 долара за 12-годишното и около 150 долара за 21-годишното.

3. George Dickel, ръжено уиски

George Dickel е основният конкурент на Jack Daniels в изключително ограниченият свят на уискито от Тенеси, което се различава от много подобния му бърбън, заради една допълнителна стъпка при приготвянето му: филтрирането през въглен, за да се премахнат неизчистените вкусове.

Обикновеното Dickel уиски е нормално, но новото ръжено е просто великолепно. Разбира се, трябва да се има предвид и цената, която е почти двойна. Произведено от 95% ръж, отгледан в Индиана, то е изключително меко и гладко, без никакъв оттенък на неприятни жилки. Най-добре се пие чисто.

4. Bowmore Small Batch, малцово шотландско уиски

Това е един от най-емблематичните шотландски спиртовари и подобно на Laphroaig и Ardbeg винаги е бил асоцииран с нещо силно и морско при малцовите си уискита: йод, дим и торф.

Спиртоварната е построена буквално в крайбрежната стена, предпазваща градчето от морските вълни. Но този Bowmore е малко по-мек и нежен – една прекрасна добавка към Macallan и Balvenie за любителите на морските малцови уискита.

5. Green Spot, Irish Single Pot

Доста рядко и много хвалено и ценено в своята родина, Green Spot през последните две години бе произвеждано само в лимитирани серии. За последното столетие почти всички ирландски уискита са блендове, но Midleton Distillery от County Cork агресивно се завръщат към по-древните корени на ирландското уиски.

Green Spot е много подобно на малцовите уискита, но се произвежда в един дестилатор. То се прави в малки, медни дестилатори, подобни на тези, които се изискват при варенето на коняк.