В неделния ден жителите на жители на Харманли излязоха на протест срещу Регистрационно-приемателния център (РПЦ), чиято цел е да осигурява място за пребиваване на бежанци. Гражданите се събраха пред читалището в града и от там се отправиха на шествие към центъра на града с развети знамена и плакати.

Това е пореден протест, който се организира в Харманли срещу бежанския лагер. Той е открит преди 10 години и е най-големия в страната. От откриването на бежанския център до днес са се провели над 22 протеста, с които гражданите на Харманли изразяват недоволството си от продължаващата липса на контрол и превенция от страна на управляващите на центъра по отношение на влизането и излизането на настанените в него.

Протестиращите се опасяват, че охраната не проверява бежанците, които излизат от центъра за притежание на оръжие. Един от организаторите на протеста споделя страховете си във връзка с липсата на надзор над мъже с неясен произход, които се разхождат денонощно по улиците на града.

Какви са исканията на протестиращите

Поредният протест на гражданите на Харманли срещу бежанския център е града има за цел да предаде някои искания свързани със сигурността на града и неговите жители. Протестиращите се обединяват около промяна на статута на Регионалният приемно-регистрационен център от място с отворен тип към място със затворен тип.

Докато тази промяна се осъществява гражданите на Харманли искат държавата да осигури по-добра защита и сигурност. Част от техните искания включват и намаляване на капацитета на лагера от 1700 души на 400 души; постоянен филиал на „Жандармерията“ в града; незабавно възстановяване на оградата на центъра и контрол за наличието на хладни оръжия.

Организаторите подчертаха, че този протест не е обвързан с политически искания. Жителите на града искат спокойно да могат да използват местата за отдих и спорт както и да се запази приятния и чист вид на Харманли. Според много от тях, наличието на свободно пребиваващи бежанци в града възпрепятства това.

Гражданите се чувстват не сигурни и изпитват страх да пускат децата си да се движат сами в града. Иван Иванов от гражданския комитет коментира, че от както лагера съществува и приема бежанци, в града са ставали много кървави ситуации с тяхно участие. Това създава страх в харманлийци и им отнема правото на сигурност. Той още сподели, че бежанците постоянно отправят сексуални подкани, което още повече налага взимането на мерки във връзка със смяна на статута на центъра.

В момента в лагера за бежанци в Харманли са настанени около 1400 души, но жителите на града предполагат, че тази бройка е неточна и е възможно пребиваващите там да са повече.