Вчера бяха атакувани две военни бази в Ирак, в които са разположени американски войници. Това предаде Ройтерс, позовавайки се на свои източници и представители на местната власт. Нападението е извършено с дронове и ракети и е поредното от серия атаки, които започнаха след предупреждението отправено от иракски бойци към САЩ да не се намесват в подкрепа на Израел срещу „Хамас“.

Ракетите и дроновете са били изстреляни срещу военновъздушната база "Айн ал асад", която се намира в Западен Ирак. В нея са разположени главно американски войски, но има военни и от други държави.

Източници казват за Ройтерс, че няколко взрива са били чути вътре в базата. Все още няма информация за наличието на жертви и щети. Съобщение от Иракската армия предава, че районът около базата е отцепен и е започнала издирвателна операция.

Също вчера е била предадена информация за удар по друга военна база също с американски войници, която се намира в близост до Международното летище в Багдад. Това съобщиха от иракската полиция без да посочи детайли.

Атаки над американски войници имаше и по-рано през седмицата. В сряда бяха извършени две отделни нападения с дронове. При една от тях няколко военнослужещи са били ранени. В момента на територията на Ирак се намират над 2500 американски войници.

Заплахи за нападения на бази на Вашингтон са отправени още миналата седмица от страна на Ирак. Тези действия са подкрепени от Иран, които също не одобряват американската подкрепа за Израел.

"Ислямска съпротива в Ирак" пое отговорност за атаките над американските бази. Тази организация има подкрепата на Техеранските милиции. В съобщение организацията заяви, че тези нападения са само "предвестник на още операции срещу американската окупация".

Зачестилите атаки в Ирак са отговор на намесата на САЩ и подкрепата, която страната оказва на Израел. След тази серия от атаки напрежението в Близкия изток се покачва, което сочи, че поредната война между Израел и Хамас може да прерасне в по-глобален конфликт.

Ирак и Иран с подкрепа за палестинците в ивицата Газа

В няколко държави в Близкия изток се провеждат многохилядни митинги, с които се изразява подкрепа за палестинското население в ивицата Газа. Най-голяма активност има в държавите Иран, Иран и Йордания, които са в близост до сцената на конфликта между Израел и Хамас.

Многобройна талпа се събра по улиците в Техеран със знамена на ирански и палестински знамена. Много от тях държаха плакати с надписи "Долу Америка" и "Долу Израел" и горяха американски знамена.