Заседанието по случая „Дебора“ беше насрочено за вчера 5 юни, но то не се състоя поради неявяването на някои ключови свидетели. Делото ще продължи на 26 юни в Районния съд в Пловдив.

При неявяването на свидетелите е предложено да се продължи към вещите лица по случая, но защитата на подсъдимия Георги Георгиев е отказала процедурата да се измени. Очаква се по случая да дадат показания общо 40 свидетели и вещи лица. Дебора Михайлова ще бъде разпитана едва след като бъдат изслушани показанията на всички свидетели и вещи лица. Георги Георгиев също ще бъде разпитан след като премине даването на показания от всички свидетели.

Делото се провежда при скрити врата, за да се запазят подробностите около личния живот на Дебора. Подсъдим по делото е бившият приятел на момичето. Охранителят Георги Георгиев е обвинен в нанасянето на 18 прорезни рани с макетно ножче, насилствено подстригване на косата на момичето и заплахи за убийството ѝ.

За пореден път адвокатите на обвиняемия направиха опит да прекратят делото. Няколко дни преди нароченото за 5 юни заседание, защитниците на Георги Георгиев поискаха отвод на съдебния състав, чийто председател е Десислава Порязова. Като причина за искането е посочено, че магистратите са приели изслушването на полицаи, които са участвали в претърсването на дома на обвиняемия.

Последния път, когато защитата на обвиняемия поиска отвод на съдебния състав назначен по делото, беше на 17 април. Тогава като причина беше посочено наличието на редица нарушения. Съдът не прие искането на защитата.

Ако заседанието не протече по установения ред на 26 юни, са назначени още две дати за провеждане на заседанието – 8 юли и 12 септември.

Съдът обяви ареста на обвиняеми за незаконосъобразен

Делото „Дебора“ претърпя още обрати. Административния съд в Стара Загора обяви ареста на Георги Георгиев за нападението над Дебора Михайлова за незаконосъобразен. Доводите на съда са, че към момента на ареста на Георгиев е нямало данни обвиняемият да е извършител на нападението. Той беше задържан на 30 юли 2023 година. Първоначално Георги беше задържан за 72 часа, но след обжалване беше освободен под гаранция от съда. В последствие, обвиняемия отново беше задържан, а съда определи той да остане в ареста по време на делото.

Първоначално съдът обяви действия на Георги, които включват насилствено подстригване на косата на Дебора, нанасяне на 18 прорезни рани с макетно ножче и заплахи за убийство, като средна телесна повреда. На по-късен етап съдийският състав в Стара Загора даде отвод и делото беше преместено в Пловдив.