За трета поредна година столицата на Австрия е обявена за най-добрият град за живеене в света. Класацията се провежда от Economist Intelligence Unit. Консултантската организация поставя Виена начело на класацията според инструмента Global Liveability Index за трета поредна година, като градът е бил на първо място и през 2018 и 2019.

Индексът се използва, за да оцени условията на живот в 173 града според 5 категории: стабилност, здравеопазване, култура и околна среда, образование и инфраструктура. Виена има максимален резултат в 4 от 5 категории. Според доклада условията на живот в австрийската столица са се повишили през последната година.

Въпреки че много туристи намират австрийската столица за скучна, жителите на града са доволни от стандарта на живот, който предлага.

Интересно е да отбележим, че София е на 103 място и е повишила позициите си с 5 на горе в сравнение с миналата година.

Западна Европа – най-доброто място за живеене в света

Общо 30 града, които се намират в Западна Европа имат резултат около 92 точки от общо 100. Това прави този регион най-добрия за живеене в света. След Виена, второ място заема датската столица Копенхаген, а на трето място е Цюрих в Швейцария.

Осем от градовете в топ 20 най-хубави града за живеене се намират в Западна Европа. Освен изброените до тук в класацията попадат и Женева, Хелзинги, Франкфурт, Люксембург и Амстердам.

В сравнение с минали години се наблюдава значителен спад в резултата на градовете в Западна Европа. Според експерти това се дължи на все повечето протести, които се провеждат в големите градове и увеличаването на престъпността.

САЩ и Австралия

Големите австралийски градове също са заемали водещи позиции в класация през последните години. Тази година Австралия и Нова Зеландия леко губят позиции. Окланд в Нова Зеландия оглави класацията през 2021 година, а в текущата дори не попада в топ 5. Мелбърн и Сидни бяха в топ 5 през изминалата година, но в момента само Мелбърн заема 5 позиция.

Най-високо място в класацията от градовете в САЩ заема столицата на щата Хавай – Хонолулу – 23 позиция. Лас Анджелис е на 58-мо място, а Ню Йорк – 70 място.

Представители от Северна Америка в топ 10 са канадските градове Калгари и Ванкувър.

Градовете на дъното на класацията

Градът с най-лоши условия за живот за поредна година е Дамаск. Сирийската столица е разкъсвана от конфликти в продължение на повече от 10 години, което прави условията за живот изключително неблагоприятни.

Киев също е в долната десетка на класацията. Позицията на Тел Авив се е понижила най-много през последната година с цели 20 пункта и достига до 112-то място в класацията.