Съюзът между двама души не е просто подпис върху лист хартия, както много хора твърдят.

Сключвайки брак със своята половинка, вие ясно и категорично заявявате избора си и вътрешно сте с убеждението, че това е човекът, с който възнамерявате да прекарате остатъка от живота си.

Грешно е, ако склонявате да сключите брачен съюз, заради самото пиршество, красива визия, любимите ви хора, които да бъдат част от сватбения ден.

Прави ни впечатление, че част от представителите на силния и слабия пол са с такива намерения, което ние отчитаме като огромна грешка.

Преди да вземете такова важно решение, каквото е бракът, дайте си време за самите вас, в което да обмислите дали сте в състояние да приемете всички онези недостатъци и неприятни за вас черти от характера на партньора ви.

Ако мислите, че в бъдеще не можете да бъдете толерантни към тях, то най-добре да не прибързвате с голямата стъпка, а да си дадете „тестов период“, през който да може да решите какъв живот и какво бъдеще ви очаква с човека отсреща.

Истината е, че бракът е вълнуващо преживяване и това може да го потвърдят единствено хората, преминали през него.

Минутите, в които чувате онези тежки, режещи и категорични слова, предизвикват у вас вълнение, което трудно може да бъде контролирано.

Не случайно ставаме свидетели на насълзени очи и стичащи се по лицето сълзи. Какво обаче се случва след големия ден?!

Животът продължава ли да бъде същият или се налагат неусетно някакви промени, с които или се примиряваме или не се?

По какво се определят различните видове сватби

В следващите редове ще ви разкажем малко повече за различните видове сватби и това кога се празнуват те.

За нас това е единствената промяна след сключването на брак, стига да сте преминали в този съюз с открити сърца и откровени мисли към партньора си.

След големия ден, както много хора имат навика да го наричат, започват като на броеница да се нижат и сватбите, на които да отдаваме нужната чест. Ето какви са различните видове сватби и техните значения.

1. Година по-късно – памучна или басмяна сватба

Памукът е една от най-обикновените и прости материи. Той се предлага по всички обекти а текстилни изделия и всеки е в състояние да инвестира в него, поради причината, че е достъпен за масовия потребител.

Една година не е прекалено дълго време и почти всяко младо семейство успява да достигне тази летва, ако си представим, че съвместният живот е една дървена стълба, по която двама души се изкачват, вървейки ръка за ръка.

Обикновено на този ден се подаряват хавлии и кърпи. Така е било в миналото. Далеч сме от мисълта, че днес съвременните семейства спазват този обичай, но пък за сметка на това те не пропускат възможността да го отпразнуват, отдавайки се на вълнуващо преживяване, стилна вечеря или друго.

2. 5 години – дървена сватба

Тази годишнина е определена като критичната, заради това, че младото семейство вече е имало възможността да се опознае до известна степен, но не до толкова, че да привикне с всички пороци и недостатъци.

Обикновено на този ден двамата съпрузи разменят помежду си дървени предмети, които поставят у дома.

3. 7 години – медна сватба

Цели седем години семеен живот – как ви звучи?! Този период също е считан за критичен в съпружеските отношения и в името на бъдещето щастие, те разменят помежду си съдове или монети, в направата на които участва мед. Обикновено, това което си подаряват, трябва да бъде поставено в дома.

4. 8 години – тенекиена сватба

С това название се нарича осмата година след бракосъчетаването. Счита се, че след осем години брак животът на семейството се върти главно около кухнята.

Прието е да си разменят лъскави съдове, които са предназначени за домакинството и които да бъдат използвани от двойката при сядане на трапезата.

5. 10 години – сватба на розата

Това е денят, в който семейството кани в дома си всички онези важни гости от сватбата, като шаферки и кумове, с които да отпразнува годишнината.

Задължително се подаряват червени рози, с които по-късно през вечерта се танцува.

6. 13 години – дантелена сватба

Още един повод да си приготвите най-вкусната вечеря и да споделите един пред друг колко безценни сте един за друг. Една добра идея в тази посока е да купите спално бельо, което можете да подмените още на същия ден.

Не забравяйте за онзи блясък, който е бил в очите ви, когато сте се срещнали, и се опитвайте да го поддържате жив, колкото се може по-дълго време.

7. 15 години – стъклена сватба

Подтекстът на тази годишнина е, че отношенията между двама души винаги трябва да бъдат чисти и прозрачни, такива като стъклото. Неслучайно тогава е препоръчително да се подаряват кристални предмети.

Можете да заложите на кристални чаши, които да използвате всеки път, щом искате да подскажете на своята половинка колко скъпа е за вас.

8. 20 години – порцеланова сватба

Цели 20 години съвместен живот – очарователно е, нали?! През последните няколко десетилетия не са много хората, които могат да се похвалят с такова постижение.

Обикновено се стига до там, в който брака се разтрогва и всичко бива захвърлено на вятъра. 20-те години са изключително ценени от семействата и те не пропускат възможността да си разменят порцеланови сервизи, които са част от самия обичай.

9. 25 години – сребърна сватба

Обикновено тогава на гости идват семействата и кумовете. Подарява се сребро, което се носи, заедно със златните халки.

10. 30 години – перлена сватба

30 години, нанизани като на огърлица – това е посланието, което носи годишнината. Задължително поглезете съпругата си с перлена огърлица.

11. 40 години – рубинова сватба

Това е 40-годишнина от сватбата и обикновено не се празнува грандиозно. Съпрузите прибавят по един рубин към златните си венчални халки.

Допустимо е още да си разменят накити при направата на които участва рубинът.

12. 50 години – златна сватба

Обикновено сме свикнали да чуваме пожелания, свързани със златната сватба. Ако сме достигнали до момента, в който да я отпразнуваме, то значи сме успели да съхраним семейството си и трябва да бъдем изключително горди от този факт.

Това е половин век радости, тревоги и неволи. Съпрузите обикновено си разменят нови златни пръстени и си подаряват по едно красиво бижу, което да пази спомена за този ден.

13. 60 години – диамантена сватба

Можете да подарите на съпругата си пръстен с диамант и да й благодарите за грижите и любовта, с които ви е дарявала през всичките тези години.

14. 75 години – коронна сватба

Тази годишнина е най-големият дар от бога. Истинското щастие, за което всички разказват, но не всички познават.

Това е денят, в който да се усмихнете на живота и да му благодарите за привилегиите, които ви е дал.