Съюзът между двама души не е просто подпис върху лист хартия, както много хора твърдят.

Сключвайки брак със своята половинка, вие ясно и категорично заявявате избора си и вътрешно сте с убеждението, че това е човекът, с който възнамерявате да прекарате остатъка от живота си.

Грешно е, ако склонявате да сключите брачен съюз, заради самото пиршество, красива визия, любимите ви хора, които да бъдат част от сватбения ден.

Прави ни впечатление, че част от представителите на силния и слабия пол са с такива намерения, което ние отчитаме като огромна грешка.

Преди да вземете такова важно решение, каквото е бракът, дайте си време за самите вас, в което да обмислите дали сте в състояние да приемете всички онези недостатъци и неприятни за вас черти от характера на партньора ви.

Ако мислите, че в бъдеще не можете да бъдете толерантни към тях, то най-добре да не прибързвате с голямата стъпка, а да си дадете „тестов период“, през който да може да решите какъв живот и какво бъдеще ви очаква с човека отсреща.

Истината е, че бракът е вълнуващо преживяване и това може да го потвърдят единствено хората, преминали през него.

Минутите, в които чувате онези тежки, режещи и категорични слова, предизвикват у вас вълнение, което трудно може да бъде контролирано.

Не случайно ставаме свидетели на насълзени очи и стичащи се по лицето сълзи. Какво обаче се случва след големия ден?!

Животът продължава ли да бъде същият или се налагат неусетно някакви промени, с които или се примиряваме или не се?

По какво се определят различните видове сватби

В следващите редове ще ви разкажем малко повече за различните видове сватби и това кога се празнуват те.

За нас това е единствената промяна след сключването на брак, стига да сте преминали в този съюз с открити сърца и откровени мисли към партньора си.

След големия ден, както много хора имат навика да го наричат, започват като на броеница да се нижат и сватбите, на които да отдаваме нужната чест. Ето какви са различните видове сватби и техните значения.

1. Година по-късно – памучна или басмяна сватба

Памукът е една от най-обикновените и прости материи. Той се предлага по всички обекти а текстилни изделия и всеки е в състояние да инвестира в него, поради причината, че е достъпен за масовия потребител.

Една година не е прекалено дълго време и почти всяко младо семейство успява да достигне тази летва, ако си представим, че съвместният живот е една дървена стълба, по която двама души се изкачват, вървейки ръка за ръка.

Обикновено на този ден се подаряват хавлии и кърпи. Така е било в миналото. Далеч сме от мисълта, че днес съвременните семейства спазват този обичай, но пък за сметка на това те не пропускат възможността да го отпразнуват, отдавайки се на вълнуващо преживяване, стилна вечеря или друго.

2. 5 години – дървена сватба

Тази годишнина е определена като критичната, заради това, че младото семейство вече е имало възможността да се опознае до известна степен, но не до толкова, че да привикне с всички пороци и недостатъци.

Обикновено на този ден двамата съпрузи разменят помежду си дървени предмети, които поставят у дома.

3. 7 години – медна сватба

Цели седем години семеен живот – как ви звучи?! Този период също е считан за критичен в съпружеските отношения и в името на бъдещето щастие, те разменят помежду си съдове или монети, в направата на които участва мед. Обикновено, това което си подаряват, трябва да бъде поставено в дома.

4. 8 години – тенекиена сватба

С това название се нарича осмата година след бракосъчетаването. Счита се, че след осем години брак животът на семейството се върти главно около кухнята.

Прието е да си разменят лъскави съдове, които са предназначени за домакинството и които да бъдат използвани от двойката при сядане на трапезата.

5. 10 години – сватба на розата

Сватбата на розата, отбелязваща 10 години от сватбата, е символ на устойчивостта и красотата на брака. През тези 10 години брак двамата партньори демонстрират способността си да растат и развиват своята връзка, като розовият цвят символизира любовта и благодарността, която продължават да изразяват един към друг.

Това е денят, в който семейството кани в дома си всички онези важни гости от сватбата, като шаферки и кумове, с които да отпразнува годишнината.

Задължително се подаряват червени рози, с които по-късно през вечерта се танцува.

6. 13 години – дантелена сватба

Още един повод да си приготвите най-вкусната вечеря и да споделите един пред друг колко безценни сте един за друг. Една добра идея в тази посока е да купите спално бельо, което можете да подмените още на същия ден.

Не забравяйте за онзи блясък, който е бил в очите ви, когато сте се срещнали, и се опитвайте да го поддържате жив, колкото се може по-дълго време.

7. 15 години – стъклена сватба

Подтекстът на тази годишнина е, че отношенията между двама души винаги трябва да бъдат чисти и прозрачни, такива като стъклото. Неслучайно тогава е препоръчително да се подаряват кристални предмети.

Можете да заложите на кристални чаши, които да използвате всеки път, щом искате да подскажете на своята половинка колко скъпа е за вас.

Честването на 15 години от сватбата е чудесна възможност да се отдадете на съвместно хоби или интерес. Това може да бъде начин да освежите връзката си и да добавите нови измерения към ежедневието си. Участие в кулинарен клас, обиколка на винарна, или дори започване на нов спорт заедно може да бъде вълнуващо и обогатяващо преживяване.

8. 20 години – порцеланова сватба

Цели 20 години съвместен живот – очарователно е, нали?! През последните няколко десетилетия не са много хората, които могат да се похвалят с такова постижение.

Обикновено се стига до там, в който брака се разтрогва и всичко бива захвърлено на вятъра. 20-те години са изключително ценени от семействата и те не пропускат възможността да си разменят порцеланови сервизи, които са част от самия обичай.

Празнуването на Порцеланова сватба е знак за силна и издръжлива връзка. Този специален юбилей символизира преодоляването на множество предизвикателства и укрепването на обвързаността между двама души.

В този ден двойките често се връщат към своите начални обещания, осмисляйки прекараните заедно 20 години брак и обновявайки своите чувства и ангажименти един към друг, докато продължават да изграждат и развиват своето семейство и общо бъдеще.

9. 25 години – сребърна сватба

На сребърната сватба, символизираща 25 години брак, двойката отбелязва дългогодишния си общ изминат път, изпълнен с любов, взаимност и споделени преживявания. Това е момент, в който се оценява преодоляването на предизвикателствата и укрепването на връзката.

В тази важна годишнина, празненството се превръща в символ на стабилността и устойчивостта на отношенията. Семейните традиции и обичаи придават допълнителен чар на събитието.

По време на това събарене се отдава почит към времето, прекарано заедно, и очакване на още много щастливи моменти напред.

Обикновено тогава на гости идват семействата и кумовете. Подарява се сребро, което се носи заедно със златните халки.

10. 30 години – перлена сватба

30 години, нанизани като на огърлица – това е посланието, което носи годишнината. Отбелязването на три декади споделен живот символизира зрелостта и стабилността на връзката.

В този момент двойката има възможността да се огледа назад и да преоцени прекараните заедно моменти, като в същото време планира за бъдещето. Подаръци с перли като огърлици, обеци или гривни, са прекрасен начин да отпразнувате 30-годишнината от сватбата. Те са символ на изисканост и елегантност, които отразяват дългогодишната любов и взаимно уважение.

Освен традиционния подарък, може да организирате и романтично пътуване или събиране с близки и приятели, за да споделите радостта от този важен момент.

Важно е да се отдадете на взаимните чувства и да подновите обещанията си за бъдещето, отбелязвайки този значим юбилей на вашия съюз.

11. 40 години – рубинова сватба

Това е 40-годишнина от сватбата и обикновено не се празнува грандиозно. Съпрузите прибавят по един рубин към златните си венчални халки. Допустимо е още да си разменят накити, при направата на които участва рубинът.

Празнуването на 40 годишнината от сватбата символизира значимия път, изминат от двамата партньори в рамките на техния брак.

Този юбилей е възможност да се отбележи това важно събитие, което отразява уникалната връзка и силната любов, поддържана през всички тези 40 години брак.

Събитието може да бъде уютно и емоционално, като в него могат да се включат споделени планове за бъдещето, както и символични подаръци като рубинови накити, които подчертават красотата и трайността на тяхната връзка.

12. 50 години – златна сватба

Златната сватба, отбелязваща 50 години брак, е върховен момент в съвместния живот на двама души. Тя символизира дългогодишната любов и привързаност на партньорите, както и способността им да преодоляват заедно предизвикателствата на живота. В този ден е важно да си припомним всички споделени моменти и да гледаме напред към бъдещи радости и успехи.

Вдъхновяващо е да видим двама души, които са успели да запазят своята обич през годините и да останат заедно въпреки всичко. Това е половин век, изпълнен с радости, тревоги и неволи. Съпрузите обикновено си разменят нови златни пръстени и си подаряват по едно красиво бижу, което да пази спомена за този ден.

Обикновено сме свикнали да чуваме пожелания, свързани със златната сватба. Ако сме достигнали до момента, в който да я отпразнуваме, то значи сме успели да съхраним семейството си и трябва да бъдем изключително горди от този факт. Пример за пожелание за златна сватба може да бъде:

"Пожелавам ви още много години пълни с обич, щастие и споделени радости. Нека вашата любов продължава да цъфти с всеки изминал ден."

13. 60 години – диамантена сватба

Отбелязването на 60 години брак е великолепен момент, който символизира дълбоката привързаност, уважение и безкрайна любов между двама души. Тази годишнина може да бъде отпразнувана с внуци и правнуци, които да се радват на мъдростта и опита на своите баби и дядовци.

Помислете за семейно събиране по повод юбилея, където можете да споделите истории и спомени от миналото, а също и да се насладите на прекрасни моменти заедно. Символично, 60 години годишнина от сватба може да бъде отбелязана и с даряването на подаръци, които са лични и значими, като например албум със снимки от общите години.

Това е време за благодарност, признателност и радост за споделения живот, пълен с изпитания, радости и безценни моменти.

Можете да подарите на съпругата си пръстен с диамант и да й благодарите за грижите и любовта, с които ви е дарявала през всичките тези години.

14. 75 години – коронна сватба

Тази годишнина е най-големият дар от бога. Истинското щастие, за което всички разказват, но не всички познават.

Това е денят, в който да се усмихнете на живота и да му благодарите за привилегиите, които ви е дал.