Делегация на „Хамас“ ще посети Кайро утре, за да вземе участие в преговори за спиране на огъня в Ивицата Газа. Това заяви неин представител пред Ройтерс. В преговорите участват и западни страни, включително и САЩ, които призоваха Израел да се въздържи от атаки по граничния с Египет град Рафах.  На територията е струпано повече от половината 2,3 милионно население на анклава.

Посредниците, които участват в преговорите полагат все по-големи усилия за сключване на споразумение между „Хамас“ и Израел. Представител на палестинската ислямска групировка, който пожела да остане анонимен, заяви, че делегацията на „Хамас“ ще обсъди предложение за спиране на огъня.

Високопоставен представител на „Хамас“ Халил Ал Хайя заяви, че групировката е получила отговор от Израел във връзка с предложението за прекратяване на огъня. Той спомена, че това предложение се проучва и обсъжда, преди „Хамас“ да предаде позицията си египетските и катарските посредници.

До този момент двете враждуващи страни не успяха да преодолеят различията си

Палестинската ислямска групировка настоява за окончателно прекратяване на огъня и изтегляне на Израел от ивицата Газа. От израелска страна предлагат само временно спиране на нападенията срещу освобождаване на всички 130 заложници, които са в плен на „Хамас“. За Израел края на военните действия няма да настъпи, докато палестинската ислямска групировка не бъде напълно унищожена.

Планира се офанзива в Рафах

Външният министър на Израел вчера каза, че се планира офанзива към пограничния град, където в момента са подслонени над един милион палестинци, които са избягали от домовете си заради войната. Той обаче заяви, че офанзивата може да бъде отложена, ако сделката за освобождаване на заложниците бъде осъществена.

Министърът на финансите на Израел Бецалел Смотрич призова премиера Бенямин Нетаняху да не отменя нападението срещу Рафах. Той допълни, че ако Израел приеме египетските предложения би било унизително поражение. Смотрич направи видеоизявление, в което се обърна към израелският премиер и заяви, че ако „Хамас“ не бъде унищожена, оглавяваното правителство от Нетаняху няма да има право да съществува.

Западните страни призоваха Израел да се въздържи от атаки по Рафах

Най-големите съюзници на Израел – САЩ също призоваха държавата да се въздържи от извършване на плануваното нападение към Рафах. На срещата на върха на Световния икономически форум в Рияд, палестинският президент Махмуд Абас заяви, че само САЩ може да спре Израел да атакува погранични град Рафах.

Очаква се градът да бъде нападнат през следващите дни. Палестинския президент предупреди, че ако това се случи ще настъпи най-голямата катастрофа в историята на палестинския народ.