Икономическите съветници на бившия президент на САЩ и кандидат за завръщане на президентския стол – Доналд Тръмп, обмислят начини, с които да санкционират държавите, които възнамеряват да се откажат от използването на долара като валута.

Според запознати с тези мерки, това е опит за противодействие на започващите движения, които някои ключови развиващи се пазари предприемат в посока намаляване на използването на американския долар.

Съветниците на Тръмп обсъждат санкции за съюзниците или „враговете“ на САЩ, които търсят активен начин за участие в двустранна търговия с валути различни от долара. Вариантите за налагане на санкции включват упражняване на контрол върху износа, такси за манипулиране на валутата и митата. Това заявиха анонимни информатори.

Вербален отпор срещу господството на долара

От 2022 година насам се насъбира недоволство към долара. През тази година САЩ оглавиха опитите за налагане на строги икономически санкции срещу Русия. Част от санкциите включваха забрана за достъп на централната руска банка и на държавните служители до използването на долари.

Тази седмица настоящият президент на САЩ – Джо Байдън подписа закон, който му дава правомощия за конфискация на руски активи в долари, за да подпомогне възстановяването на Украйна.

Системата беше добавена към пакета за национална сигурност, който е предвиден за помощ към Киев и други съюзници на САЩ. Тази мярка предизвика безпокойство при много републикански законодатели, които се опасяват, че тази мярка ще подкопае ролята на щатския долар в световната финансова система.

Страните от БРИКС, сред които са Бразилия, Китай, Русия, Индия и Южна Африка обсъдиха дедоларизацията на среща на върха през август миналата година. БРИКС придобива все по-голяма тежест в световен мащаб. През тази година организацията разшири дейността си като покани две нови държави да се присъединят – Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. Понастоящем и двете държави обвързват валутите си с долара.

Изказвания на Тръмп по въпроса с долара като резервна валута

Икономическите съветници на Тръмп обсъждат да насочат усилията си към държавите от БРИКС ако кандидатът за президент спечели за втори мандат. Тръмп публично е заявявал, че иска доларът да запази ролята си на световна резервна валута.

Тръмп заяви в интервю CNBC на 11 март, че мрази, когато държавите се отказват от долара. Той добави още, че не би позволил на страните да се откажат от долара, защото ако се загуби този стандарт революционната война също ще е загубена.

Когато Тръмп беше на власт се обмисляше насилствено отслабване на долара, за да се подкрепи вътрешния производствен сектор. Кампанията на Тръмп се позова на последните забележки на бившия президент относно долара. Той заяви, че с Байдън долара ще загуби своя стандарт и сравни това със загубата на най-голямата война, която САЩ може някога да загуби.

Тръмп застава зад стабилния долар и за това другите държави да се съобразяват с тази политика и трябва да се въздържат от интервенции, целящи обезценяване на валутата.