Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обяви, че до края на седмицата се очаква да бъде обявена епидемия от коклюш. Той коментира, че това няма да изисква затягане на мерките и носенето на маски. Дистанционно обучение също няма да бъде въведено, защото мерките за спиране на разпространението на ковид, които са налагани преди време, не действат срещу коклюш.

Към момента в 17 области в страната има доказани случаи на заразата. Поради тази причина се заговори за налагане на по-ранна първа имунизация на новородените. Проверки показаха, че в аптеките вече няма ваксини предназначени за бременни.

По повод ваксинацията, доц. Ангел Кунчев коментира, че се предвижда за момента ваксините да станат безплатни, защото не е препоръчително това да се прави без консултация на специалист.

Има около 400 случая на заболели от коклюш в страната

Галя Кондева, която изпълнява длъжността служебен министър на здравеопазването, каза, че бройката на заболелите е далеч от пика за страната. От министерството очакват пикът да бъде достигнат до края на май.

Решението на Министерството на образованието и науката да слее предстоящите празници ще намали разпространението на болестта в училищата и детските градини. До момента в 11 области в страната няма регистрирани случаи на коклюш. Това не дава предпоставки за обявяването на епидемия.

Ако се наложи затягането на мерки и обявяването на епидемия, това най-вероятно ще се случи за определени области. В момента най-голям брой регистрирани заразени с коклюш е отчетен в София.

В 46 училища има карантинирани класове

Служебният министър на здравеопазването – Галя Кондова допълни, че в 46 училища в страната има карантинирани класове. Това се дължи на минимум един доказан случай на коклюш в класа. Същите правила важат за детските градини и яслите.

Министър Кондово припомни, че от държавата са осигурени безплатни тестове. Те се правят в районната здравна инспекция в София и в Националния център по паразитни и заразни болести.

Дискутира се решение за ваксинация на бебета на месец и половина. Според здравни експерти това е начинът да се ограничи разпространението на заболяването в групата на най-уязвимите. В цяла Европа има тенденция за увеличаване на болните от коклюш.

Според направена характеристика на ваксината за имунизация срещу коклюш, тя може да се поставя ще на 6-тата седмица. Обсъжда се ефективността на ваксината за бременните жени в последния триместър. В някои страни, например Хърватия, имунизацията на бременните и на възрастните в контакт с деца стана задължителна.

От Министерството на здравеопазването казват, че има налични достатъчно количество ваксини.