Ураганът „Берил“ опустоши източните острови в Карибско море и следва да се насочи към Ямайка. Беше обявено предупреждение за опасност и за Каймановите острови, южното крайбрежие на Доминиканската република, Хаити и полуостров Юкатан.

Най-големи щети и разрушения ураганът нанесе на източните карибски острови, администрирани от Гренада, Сейнт Винсент и Гренадини. В понеделник сутринта бурята „Берил“ достигна сушата на най-големият остров Кариаку. Бурята беше определена като ураган от 4-та категория. Местните общности бяха унищожени от постоянните ветрове със скорост 150 км/ч.

Бурята отне живота на най-малко седем души, сред които трима жители на Гренада, един в Сейнт Винсент и трима от Венецуела.

От Националната агенция за управление на бедствията на Гренада дадоха данни, че около 98% от сградите и инфраструктурата на островите Кариаку и Малка Мартиника, които са част от Карибите са „повредени или унищожени“. Тези малки острови са останал без електричество, вода и мобилна телефонна връзка.

Предупреждения за опасност от ураган

Според сателитните снимки, които проследяват пътя на бурята се очаква „Берил“ да достигне бреговете на Ямайка в най-скоро време. Предупреждение за опасни бури е обявено и за Каймановите острови, южното крайбрежие на Доминиканската република и Хаити и полуостров Юкатан в Мексико. Там са разположени повече от 8500 членове на силите за сигурност.

В допълнение, за да се подсигури безопасността на населението, предупреждения за силни ветрове са обявени и по крайбрежието на Белиз.

Очаква се „Берил“ да се придвижи бързо през Карибско море със скорост от 31 км/ч в северозападна посока. Явлението ще достигне най-висока пета категория. Националният център по ураганите в САЩ прогнозира известно отслабване днес и утре. Въпреки това „Берил“ ще остане с почти ураганна интензивност, когато преминава през Ямайка и Каймановите острови.

След това се очаква ураганът до достигне до източния бряг на Мексиканския полуостров Юкатан в по-слаба степен. Това накара властите в Мексико да предупредят жителите да се подготвят за преминаването на бурята.

Щатът Тексас също се намира в „конуса на несигурността“. Според прогнозите ураганът „Берил“ ще продължи да се движи на запад-северозапад през следващите няколко дни, до седмица.

Ураганът унищожи остров Юниън

Почти всяка сграда на територията на карибския остров е унищожена, срутена или повредена. Къщите са изравнени със земята, а пътищата блокирани. В социалните мрежи са публикувани много снимки и видеа, които показват преминаването на опустошителната буря през острова и щетите, които са останали след нея. Хиляди хора остават без домове, електричество и имуществото си.