Аптеките в цялата страна ще затворят за 2 часа в знак на протест. С това действие фармацевтите искат да покажат недоволството си срещу промените, които НЗОК иска да наложи в начина на изписване на лекарствата. Доводът на фармацевтите е, че ако това стане факт, доходът на аптеките ще спадне драстично.

От фармацевтичния бранш припомнят, че нямат право да начисляват надценка на медикаменти, които Здравноосигурителната каса плаща изцяло. Тези лекарства стават все повече, което може да доведе до масови фалити на аптеки, чиято дейност е свързана изцяло с НЗОК.

Какво предвиждат новите разпоредби

С новите разпоредби ще отпадне ограничението за отпускане на три лекарства с една рецепта. От Българския фармацевтичен съюз не са против въвеждането на тази промяна, но изказват притеснението си относно намаляването на приходите, които ще постъпят за обработка на рецептите.

Лекарствата, които се покриват напълно от Здравна каса ще се предписват на една рецепта за текущия месец. Предвижда се въвеждането на изключение, според което отделна рецепта ще се прави само ако лечението се допълва с нов медикамент.

На една рецепта ще се предписват до 3 медикамента за провеждането на една терапия. Ще се въведе и възможност за частично изпълнение на рецептата. Ако в дадена аптека нямат всички нужни лекарства за изпълнението на рецептата, остатъка от нея ще трябва да бъде изпълнен до 2 работни дни след първото отваряне в тази или в друга аптека.

Промените, които се обмислят не се харесаха на Българския фармацевтичен съюз. Организацията предупреди, че ако се запазят тези промени аптеките ще спрат да работят със Здравния фонд. Управителят на здравната каса Момчил Мавров не разпозна за това риск за пациентите.

От Българския фармацевтичен съюз изказаха мнение, че няма как да подкрепят промените без ясен модел за запазване на плащането към тях. Според ръководството на Здравната каса, плащанията са се увеличили след като на 2 април се въведе повишаване на броя на лекарствата поемани изцяло от фонда.

Поради всички изброени предложения за промени, фармацевтите в страната решиха да излязат на протест на 4 юли. Протестните действия ще се изразят в затваряне на аптеките в почти цялата страна за няколко часа.

Електронизацията е друг належащ казус в фармацевтичната сфера. Фармацевтите не са против дигитализацията в сферата, но изказват мнение, че системите, с които трябва да работят не са добре изградени.

Опасенията на някои фармацевти са, че предложените мерки могат да доведат до фалити. Очаква се развитие по казуса и приемане или отхвърляне на предложенията.