8-годишният Георги, който бе поразен от мълния на плажа в Бургас е в съзнание и е контактен. Още вчера е преместен от реанимационното отделение в хирургично и се възстановява. По думите на зам.-директора на болницата д-р Светослав Тодоров детето вече пита кога ще го изпишат, за да може да играе футбол с баща си.

Как е в момента малкият Георги и ще бъде ли изписан скоро

Коментирайки добрата новина, лекарят споделя, че Георги е в „изключително добро общо състояние“. Ключови са били първите моменти след инцидента, в които родителите са оказали първа помощ на пострадалото си дете. Д-р Тодоров допълва, че след подобен инцидент има много къс критичен момент, в който ако мозъка не се снабди с кръв, предавана извън гръдните притискания, след изтичане на само пет минути краят е летален за органа.

При приемане на момчето в реанимация то не е имало сърдечен ритъм. Приложена е интубация и медикаментозно възстановяване на пулса. Най-добрите прогнози са до приключването на настоящата седмица Георги да бъде изписан от болницата и да се прехвърли към домашно лекуване.

Припомняме, че инцидентът се е случил при търсене на подслон от семейството при разразената буря. Преди да стигнат до близко заведение обаче, мълнията прекъсва пътя им, поразявайки едното дете.

Няколко денонощия детето беше в медикаментозна кома и с опасност за живота. Не са установени никакви поражения на главния мозък, а изгарянията по тялото са с нисък процент.

Как да реагираме, ако бурята ни завари на плажа

Плажът е опасно място по време на буря, тъй като е голяма открита зона с малка или никаква защита от мълнии. Освен това морската вода е проводник и ако мълния удари морето, създалият се електрически ток може да се разпространи във всички посоки, включително да порази хора във водата или стоящи близо до брега.

Специалисти съветват да се търси незабавно подслон при наближаваща буря на плажа. Безопасно място са здравите затворени сгради или напълно затворено превозно средство (с вдигнати прозорци). Трябва да се избягват малки конструкции и открити заслони, тъй като те не осигуряват защита. Стойте далеч от високи предмети като дървета, стълбове и спасителни кули, които може да привлекат мълниите.

Това не е непознат инцидент по българското Черноморие като преди години дори е имало такъв с трагичен край. Специалисти споделят, че има начини за намаляване на риска при гръмотевични бури, тъй като вече са разработени средства за защита от мълнии, които могат да предпазват и на плажа. Така например ако хотел постави такава защита, това ще може да предпазва и хората на прилежащия плаж.