И това лято огнената стихия не подмина южната ни съседка. Тази нощ пожарникарите се бореха за овладяване на 82 горски огнища в цялата страна. Неделя беше най-горещият ден от това лято на територията на Гърция, което е причината и за избухването на много горски пожари. Регистрирани бяха температури от 47 градуса по Целзий, а силният вятър бързо разпространява огъня.

Огнеборците срещнаха съпротивата на пожарите и се затрудниха в гасенето им, тъй като в през нощта противопожарни самолети и хеликоптери не се включиха в гасенето.

Евакуираха над 19 000 души от някои части на Родос

Вече шести ден остров Родос и жителите му остават в капан на огъня. Пожарите се разрастват, което наложи евакуацията на нас 19 000. Евакуирането на гражданите се проведе по суша и по вода, тъй като достъпа по суша до някои села е ограничен заради огъня. По данни шестима души са приети в болница заради дихателни проблеми.

На остров Корфу също се гасят големи пожари. Те се разпространяват бързо заради вятъра и пожарникарите срещат много проблеми в борбата с огнената стихия. Гората на друг остров - Евбея също е в пламъци. Бързата реакция на властите и пожарникарите спря разпространението на огъня до град Волос.

От авиокомпаниите, които извършват полети до гръцките острови изпращат самолети, с които да евакуират туристите до други европейски страни.

В тази връзка британският посланик в Гърци заяви, че ще бъдат изпратени екипи, за да подкрепят британските граждани в Родос.

Български пожарникари заминаха за да окажат помощ в борбата с огнената стихия

Български огнеборци заминаха за Гърция, където ще се включват в гасенето на стихийните горски пожари. Групата се състои от 50 пожарникари и 15 единици от специализирана техника. Модулът за гасене на горски пожари ще окаже помощ на гръцките си колеги в гасенето на огъня в най-засегнатите райони.

Първият екип, който беше изпратен преди дни вчера се е включил в гасенето на пожар на местност от сухи треви и ниска растителност. Това заяви директорът на националната пожарна гл. комисар Александър Джартов.

Екипите от български пожарникари остават в района на Солун, където се очакват много високи температури.

Други европейски държави също изпратиха помощ на южната ни съседка. В Гърция в момента с огъня се борят екипи изпратени от Румъния, Словакия и Полша. Франция и Италия са изпратили самолети, които да се включат в гасенето.

Джартов заяви също, че над 1000 пожарникари остават на дежурство в цяла България и са готови да реагират при нужда.