Координаторът на Съвета за национална сигурност за стратегически комуникации Джон Кърби потвърди снощи, че украинските сили са започнали да използват осигурените им от САЩ касетъчни боеприпаси. Мунициите се използват като част от контранастъплението на украинските войски срещу Русия.

„Използват ги по подходящ начин. Използват ги ефективно и те всъщност оказват влияние върху руските отбранителни формации и маневри“, споделя Кърби пред репортерите. Спорните муниции бяха изпратени от САЩ седмица по-късно, след като беше направено съобщението за това. Бриг. Генерал Александър Търнавски миналата седмица сподели, че тези боеприпаси могат радикално да променят бойното поле и врагът разбира, че получаването им ще донесе предимство.

Какво представляват широко критикуваните касетъчни боеприпаси

Касетъчните муниции събират в бомба, снаряд или ракета голям брой по-малки експлозиви. Носителят разпръсква експлозивите в широк обхват и конкретното място на падане и експлодиране не може да бъде определено с точност. Освен това променлив процент от отделните малки бомби не се активират при удара, което превръща региона на падане в своеобразно минно поле.

Това може да създаде дългосрочен риск за всеки, който попадне на невзривен снаряд, както би било при противопехотните мини. Затова и Обединеното кралство, Германия, Франция и други американски съюзници приеха забрана на боеприпасите чрез Конвенцията за касетъчните боеприпаси, но САЩ и Украйна не положиха подписи под забраната.

Изпратени са моделите M864 и M483A1, които, по твърдение на администрацията в Америка са тествани през последните години, за да се гарантира, че вероятността за отказ при удар е по-ниска от 2.35%. Този коефициент отразява процента на бомбите, които не успяват да експлодират и така може да се превърнат в риск за цивилните.

Защо САЩ осигуриха спорните муниции на украинските войски

Властите изразиха мотивацията си да помогнат за облекчаване на недостига на боеприпаси на украинските войски на бойното поле. Военни анализатори и официални власти заявиха, че не е ясно дали голямото количество артилерийски муниции, които се използват от украинските сили на ежедневна база би било достатъчно в дългосрочен план, без към него да се добавят касетъчните боеприпаси.

Министърът на отбраната на САЩ миналата седмица каза, че украинците са подписали писмен ангажимент да използват предоставените муниции само на подходящи места, а не в населени райони.

По-рано през тази седмица руският президент Владимир Путин каза, че страната им разполага с такива боеприпаси в запас и ще обмисли тяхното използване срещу Украйна, ако такива бъдат използвани срещу Русия. По данни на CNN обаче, руските военни сили вече са използвали касетъчните бомби в Украйна, включително и в гъсто населени райони.

Още през март ООН съобщи за събрани достоверни доклади, според които руснаците са използвали такива муниции в населени райони най-малко 24 пъти. Медийно разследване сочи, че в първите дни на войната от Кремъл са изстреляни 11 касетъчни ракети по Харков – втория по големина град в Украйна.