Два центъра за лечение на наркозависими във Варна съобщиха за 10 жертви на най-новата и много опасна дрога фентанил само за седмица. Разпространението на новия наркотик хвърли ва паника Северна Америка, а не след дълго започна и да се предлага в морската ни столица.

Варненската полиция засича разпространението на фентанила още в края на май месец. Това е установено на територията на ромската махала в града „Максуда“. Именно в училището, което се намира в района на 13 юли бяха арестувани две жени след извършване на сделка. В момента тече и разследване за смъртта на още 9 наркозависими от април месец до сега.

Какво представлява фентанила и защо е толкова опасен

Стефан Бакалов, началник на отдел „Борба с наркотрафика“ на летище София заяви пред БТВ, че дори едно неволно вдишване при отваряне на пратка съдържаща наркотика резултатът е фатален.

Това е доказателство за голямата опасност, която се крие зад разпространението на тази нова дрога. Фентанилът е от рода на морфина и също се използва като болкоуспокояващо при някои хора, които имат рак в напреднал стадий.

Експерти определят, че фентанила е 100 пъти по-мощен от хероина, но тъй като е създаден по изкуствен начин цената му е по-достъпна от тази на хероина, което е и причина за бързото му разпространение.

Само няколко нанограма от дрогата в кръвта могат да предизвикат бърза смърт. Фентанилът блокира центъра за дишане в мозъка, което причинява смърт за отрицателно време от 3 до 5 минути.

Разпространението на фентанил отдавна е излязло извън граници в Северна Америка. Този нов синтетичен хероин, както наркозависимите го наричат помежду си, се смесва с почти всички други наркотици.

За направата на този нов вид наркотик се набавят суровини от Китай, Тайланд, Мианмар и Лаос. Те изнасят огромно количество суровини към САЩ, където се смесват с хероин, кокаин и други наркотици.

Мерки срещу разпространението на дрогата

От Министерският съвет обявиха създаването на нов орган, който да бъде отговорен за борбата с вноса и разпространението на наркотици. Това е провокирано именно от 10 смъртни случая след приет фентанил във Варна.

Министър-председателят Николай Денков обяви, че този нов орган ще допълва работата на Националния съвет по наркотични вещества. Съдействие ще се очаква и от ГДБОП, “Гранична полиция” Агенция “Митници”, ДАНС и министерствата на образованието, здравеопазването.

Трябва да се отбележи, че антидот за фентанила има, но той не може да бъде намерен в България. Благодарение на антидота са спасени животите на 40 митнически служители в САЩ за изминалата година.