Гърция, Италия и Испания към момента са най-засегнатите от пожари държави в Европа. Към тях се прибавя и Турция, където само за един ден (неделя) горещините предизвикаха 19 пожара.

Какъв е обхватът на разразилите се на Стария континент пламъци

Остров Ла Палма, част от испанските Канарски острови, продължава да се бори с разразилите се в събота сутрин пламъци по горските терени. Досега са изгорени над 4500 хектара гора, унищожени са 20 къщи, а хиляди хора са евакуирани спешно. Друг Канарски остров – Тенерифе – също е принуден да се бори с огнената стихия. Евакуирани са 50 души и са изгорели 123 акра земя.

В южната ни съседка над 500 пожарникаря се борят с овладяването на четири безпощадни горски пожари. Местен пожар доведе до евакуацията на 1200 деца, посетили летен детски лагер в района на Лутраки – популярен крайморски град в Пелопонес, на югозапад от Атина. Евакиуиран е и дом за възрастни хора. Тази сутрин избухва ново огнище като се съобщава за изгорели автомобили и недвижими имоти. Евакуирани са повече от 300 души.

В това време се разяряват други два мащабни горски пожара на югоизток и северозапад от Атина. По-големият започва следобед в района на Куварас и през първите два часа се разпростира в диапазон от 11 км. Местните жители и посетители на близките морски курорти Анависос, Саронида и Лагониси се евакуират превантивно.

Пожар в Катания (Сицилия) доведе до затварянето на летището в понеделник, където полетите бяха спрени до 14 ч. Огънят е овладян от пожарната, но все още не е ясно дали горещините са единствената причина. В близост до италианската граница избухна и пожар в швейцарските Алпи.

На този фон у нас местните власти и доброволци овладяха пожара край Русе, който обхвана около 2000 декара и наложи частично евакуиране на дом за възрастни хора. В благоевградско се вземат превантивни мерки с патрулни смени на пожарната около често засягани райони.

Опасно горещото време стои в основата на огнената стихия

Миналоседмичната гореща вълна, назована „Цербер“ отстъпва мястото на втора, която италианските метеоролози нарекоха „Харон“ – по името на лодкаря от гръцката митология, който превозва душите на хората в подземния свят.

Испания, Гърция и Италия вече с дни се сблъскват с безпощадна жега, но Европейската космическа агенция предупреди, че горещините тепърва започват. Очаква се редица градове в Италия да се борят с температури над 40° C. Експертите споделят, че горещият въздух нахлул от Африка в момента е останал неподвижен и тъй като е налице високо налягане продължава да се натрупва топлина в морето, земята и въздуха.

След преминаването на границата от 40° C властите в Гърция бяха принудени да затворят вратите на Акропола в Атина от обяд до 17 ч. в петък и през уикенда.