Съветът за сигурност на ООН свиква първата среща, на която главна тема е развитието на изкуственият интелект и рисковете, които той крие. На срещата ще бъдат обсъдени опасения относно скоростното навлизане на технологията и влиянието ѝ върху световния мир и сигурност.

От Съвета за сигурност очакват Великобритания да поеме ролята на инициатор за международен диалог. Държавата е ротационен председател на съветът този месец и поема ролята на в регулирането на въздействието на изкуствения интелект в световен мащаб.

Ролята на Великобритания в регулацията на изкуствения интелект

В началото на месец юни британският премиер Руши Сунак посети Вашингтон, където получи подкрепата на Джо Байдън, Великобритания да бъде домакин на срещата на ООН на тема развитието и значението на AI.

Планувано е на срещата да се определят какви са рисковете от използването на изкуствен интелект и какви са механизмите те да се намалят чрез международно координирани действия.

Министър-председателят на Великобритания също заяви, че държавата може да се превърне в световен център за регулиране на AI. За целта Лондон трябва да стане технологичен хъб на лидерите в индустрията. Премиерът също отправи обращение към тях, с което ги призовава да разберат възможностите и предизвикателствата, които AI предлага.

Предложение за създаване на международен орган за наблюдение

Въпросът за намаляване на риска от използването на изкуствен интелект от месеци измъчва правителствата. Те се опасяват, че по-нататъшното развитие на AI може да доведе до промени в международната сигурност.

От това последва предложението за създаване на международен орган по подобие на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ),което генералният секретар на ООН Антонио Гутериш подкрепи през миналия месец.

Целта е да се обособи единен орган, който редовно да осъществява преглед на механизмите за управление на изкуствения интелект. Идеята е тези механизми да бъдат съобразени с правата на човека, принципите на правовата държава и общото благо.

Какво е най-притеснителното в развитието на AI

Анализатори смятат, че развитието на изкуствения интелект може да е подейства уязвимо на националната инфраструктура, но това не най-големият риск. По-важните притеснения се изразяват в екзистенциалните рискове, които AI крие.

Chatham House смята, че твърде бързото пристъпване към механизми за контрол на изкуственият интелект може да навреди, вместо да помогне. Преди това да се осъществи трябва да се анализират доказателства. В допълнение се посочва, че регулацията на AI може да се осъществи от международна агенция подобна на Международната група по изменение на климата, с което да се направи крачка към препоръките на генералния секретар на ООН за създаването на регулиращ орган на изкуствения интелект.