Жълт код за опасни горещини е обявен в цялата страна днес, 17 юли. Това означава, че се очакват високи температури над 35° C в следобеда, а през нощта живакът ще отбелязва стойности над 20° C.

Метеоролозите съобщиха, че през целия ден ще се наблюдава предимно слънчево време и само на някои места (западните планински райони) може да се появи временно повишаване на облачността. Ще подухва слаб ветрец, идващ от изток-югоизток. В страната ще се наблюдават максимални температури основно в диапазона 34-39° C.

По крайбрежната ивица се очаква максималната температура да достигне до 29-32° C в различните региони. Морската вода ще бъде в диапазона от 25 до 27° C при слабо вълнение.

Предимно слънчево ще бъде и в планините. Следобед временно ще се появи увеличаване на облачността по западните планински масиви. Ще се усеща лека прохлада от слаб до умерен вятър, идващ от север-северозапад.

Седмичната прогноза показва, че покачването на температурите ще продължи. Прогнозира се живакът да достигне 39° C и в столицата. В края на седмицата в някои райони живакът ще премине бариерата от 40° C

Опасно горещо: Как да се предпазим ефективно от жегата

В горещо време е жизненоважно да се вземат ефективни мерки за предпазване на тялото от топлинно изтощение, прегряване и слънчев удар, особено за по-уязвими организми. В по-голям риск са най-малките, възрастните и хората със сърдечни проблеми.

Специалистите съветват да се пие много вода, дори и да не се чувстваме жадни. За да остане тялото добре хидратирано се препоръчва да се избягва пиенето на високи количества кофеин и алкохолни напитки, тъй като консумацията им има принос в дехидратирането.

Търсете прохлада – сянка на открито и по възможност климатик на закрито. За да не се получава голяма амплитуда, е добре между температурата на включен климатик и тази навън да няма разлика по-голяма от 10 градуса.

Обличайте се с леки по-широки дрехи, които позволяват на тялото да диша. Избирайте цветове които отразяват слънчевата светлина, а не я поглъщат. Използвайте слънчеви очила и шапка.

Минимизирайте активностите си на открито, особено в диапазона между 10 сутринта и 4 следобед, когато слънцето е най-безпощадно. Ако се налага да вършите неща на открито е добре да използвате времето по-рано сутрин или привечер. Спортувайте в ранните или късните часове на деня.

Къпете се с по-хладка вода, която ще помогне на тялото да се освободи от горещината. Ако ви е прекалено горещо може да използвате влажна кърпа, за да се охлаждате.

Симптоми на прегряване или топлинен удар, за които да следите: силно изпотяване, замаяност, гадене, главоболие, учестен пулс, объркване, изпадане в безсъзнание.