Министрите на външните работи на три европейски държави – Чехия, Австрия и Словакия са на визита в Република Северна Македония. Тези посещения са пряко свързани с проговорите за членство на страната в Европейския съюз.

Александър Шаленберг – министърът на външните работи на Австрия си позволи да отправи ясно послание към колегите си от Скопие във връзка с приемането на страната в Европейския съюз. Той изтъкна, че решението за конституционни промени, които се изискват от РСМ за приемането ѝ в съюза е единствено тяхната отговорност.

„Решението може да дойде само от вас, то няма да дойде от Брюксел, Виена или Братислава и ви уверявам, че няма да дойде и от София“

Посланието на Шаленберг е просто и силно. Според него няма време за губене и правителството на РСМ трябва да продължи към въвеждане на предложените конституционни промени, за да могат преговорите за членство да продължат.

Шаленберг определи пътят, който РСМ измина като държава кандидат членка на ЕС като „труден маратон“. Приемането на предложените конституционни промени е последното препятствие пред Скопие към влизането в ЕС.

Какво ако Република Северна Македония не приеме предложените промени

Този въпрос трябва да вълнува силно правителството на РСМ, за да може да се претегли риска от последиците, които ще настъпят ако предложението конституционни промени не бъдат приети.

Отново австрийският министър на външните работи изказа мнение по въпроса. Той предупреди, че ако от Скопие не направят предложените изменения по конституцията това ще спре пътя на държавата към приемането ѝ в ЕС и може да доведе до нейната изолация.

Шаленберг напомни на управляващите в Скопие, че държавата прави опити за влизане в съюза от 18 години, през които е изминала дълъг и труден път. След този дълъг период най-после е настъпил момента, в който управляващите трябва да претеглят дали защитават националния или партийния интерес.

Предложение за промяна в конституцията беше получено в правителството на РСМ

При участието си в срещата на върха на НАТО във Вилнюс, македонският премиер Димитър Ковачевски заяви, че правителството на страната е получило предложение за изменение на конституцията.

Очаква се до края на месеца това предложение да бъде изпратено към Народното събрание на РСМ. Ако измененията в конституцията свързани със статута на българските граждани в Македония бъдат приети това ще е една от последните крачки към приемането на съседката ни в Европейския съюз.

Опозицията в РСМ водена от Христиан Мицкоски изказа мнението си по повод конституционните промени и ги заклейми като „български диктат“. Лидерът на опозиционните партии заяви, че е готов за преговори за свикване на предсрочни парламентарни избори по повод внасянето на измененията.