Задава се седмица с високи температури. В някои части от страната е обявен жълт код за високи температури, които е възможно да достигнат над 35 градуса. Горещините са особено опасни за малките деца и възрастните хора над 60 години.

Тези температури могат да доведат до състояния с висок риск за здравето. Слънчевият и топлинният удар не са едно и също нещо. Те имат сходни характеристики, но е важно да се уточни, че топлинният удар може да настъпи дори на сянка. Слънчевият удар се причинява, когато човек е изложен дълго време на слънце.

При топлинния удар тялото може да се охлади като с отделянето на пот, докато при слънчевия това не е достатъчно. Потоделянето има функцията да охлажда тялото ни, но когато температурите навън са високи, този процес се нарушава, заради затопляне на кожата.

Симптоми на слънчев и топлинен удар

При наличие на симптоми на слънчев или топлинен удар трябва да се действа бързо. И двете състояние могат да доведат до спиране на дишането или изпадане в кома. Най-отличителните симптоми на тези състояния включват зачервяване на лицето, обилно изпотяване, ускорено и затруднено дишане, отпадналост, гадене, повръщане, ускорен пулс, висока температура.

Първа помощ при слънчев и топлинен удар

При поява на симптоми на двете състояния трябва веднага да се скриете на сянка или да влезете в хладно помещение. Премахнете излишните дрехи и сложете на челото си влажна кърпа. Може да облеете крайниците си със студена вода.

Препоръчително е да пиете студени или подсолени напитки или вода. Поставете нещо студено под мишниците, на чатала или на корема или на китите и глезените. При изпадане в безсъзнание е важно веднага да се потърси лекарска помощ. При крайни състояния на слънчев и топлинен удар е важно да се влеят венозно медикаменти за охлаждане като физиологичен разтвор или други.

Наложително е дори да не са налични крайни симптоми на топлинен удар да се потърси лекарска помощ и пострадалия да бъде прегледан.

Как може да се предпазите от топлинен или слънчев удар

Постарайте се да не излизате през най-горещите часове от деня. Предпазвайте се от директно излагане на слънце и винаги носете вода със себе си. Носете широки дрехи от леки материи и бъдете подготвени с шапка и слънчеви очила.

Най-уязвимите групи са децата, възрастните и хората с хронични заболявания. Служителите, които работят във влажни помещения, където няма добра вентилация също са изложения на голям риск от получаване на топлинен удар.