Тялото на цар Фердинанд пристигна на българска земя след 76 години след смъртта му. Тленните му останки пристигнаха в България с военен самолет, за да бъдат поставени в семейната крипта на неговия дворец Врана.

Преди да пристигнат в София, тленните останки на цар Фердинанд се съхраняваха в баварския град Кобург. Приживе той е изявил желание да бъде погребан на българска земя, но това не се случва. Фердинанд абдикира от българския престол през 1918 година и напуска страната ни. След 106 години тялото на царя пристига в България със специален полет на военен български самолет от Германия.

Ковчегът с тялото беше посрещнат с гвардейски почести в парк Врана. На церемонията по посрещане и полагане на тленните останки в двореца присъства внукът на цар Фердинанд – Симеон Сакскобургготски.

След церемонията по почитането на Фердинанд, ковчегът му ще бъде спуснат в семейната крипта в двореца Врана, каквото е било и желанието на монарха приживе. Церемонията се състоя в тесен семеен кръг, но стотици граждани имаха възможността да почетат тленните останки на най-дълго управлявалия монарх след Освобождението на страната.

Противоречивата роля на цар Фердинанд в българската история

Управлението и личността на цар Фердинанд продължава да предизвиква полярни реакции дори 106 години след неговата абдикация от българския престол. Това е първият български цар от третата българска държава, който постига Независимостта на страната, но и който води България до две национални катастрофи.

Цар Фердинанд е обичал България като своя родна страна и доказателство за това са дори последните му думи „Кога заминаваме за България?“.

Фердинанд е най-дълго управлявалият монарх от Третата българска държава. Избран е за княз на България през 1887 година и управлява страната ни до 1918 година. С прекратяване на неговото управление с абдикация, той е принуден да напусне страната ни. Мечтата му обаче е да бъде погребан на българска земя, което се осъществява чак 76 години след смъртта му.

Тленните останки на Фърдинанд са вече у дома

Преди да бъдат преместени в двореца Врана, тленните останки на царя са були съхранявани, непогребани, близо осем десетилетия в католическата църква „Св. Августин“ в Кобург, Германия. Според исторически данни, ковчегът винаги е бил готов да бъде пренесен в България, каквато е била и последната воля на Фердинанд.

При обявяването на новината, че тялото на царя ще бъде пренесено на българска територия, имаше остри коментари на много обществени личности. Някои определиха това за „антибългарски деяние“, според други действието има политическа цел, а трети се изказаха в защита на преместването от историческа гледна точка.