Световни агенции предадоха, че израелски танкове са достигнали центъра на Рафах, за пръв път след началото на сухопътната операция. Танковете са забелязани около джамията „Ал Ауда“ в най-южния град в Ивицата Газа. В западните квартали също има танкове, там се съобщава и за боеве между израелската войска и бойци от Хамас. Израелските военни съобщиха само, че войските им продължават с операцията си в района на Рафах.

През деня и през нощта израелската армия обстрелва града с авиация. Военните на Израел не спират настъплението си е Рафах въпреки международното недоволство и осъждане на атаките. Отзвука от нападенията в неделя в най-южния град на Ивицата Газа, които предизвикаха пожар в бежанския палатков лагер, даде причина за извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН.

Редица световни лидери призоваха за действия в посока изпълнение на заповедта на Международния съд от петък за спиране на израелските атаки. От Израел не дойде отговор кога ще бъдат прекратени атаките, защото се твърди, че Рафах се укриват бойци на Хамас.

САЩ: не е нарушена „червената линия“ на Байдън 

Белия дом осъди действията на Израел в Рафах, които доведоха до смъртта на десетки цивилни граждани на Ивицата Газа. Въпреки това говорителите на Белия дом заявиха, че САЩ не планира промени в политиката си относно конфликта между Израел и Хамас.

Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ – Джон Кърби заяви, че Израел не е нарушил „червената линия“ определена от Байдън за спиране на бъдещи трансфери на офанзивни оръжия. Според него няма да се премине към мащабна сухопътна операция в населените райони в центъра на Рафах.

Предложение за резолюция на СС на ООН

Алжир разпространи предложението си към Съвета за сигурността на ООН за резолюция, с което се изисква незабавно прекратяване на огъня в Газа. В предложението е включено нареждане на Израел за незабавно спиране на военната офанзива в южния град Рафах.

В проекторезолюцията е заложено прекратяването на огъня да се спазва от двете страни. В нея е посочено и незабавното освобождаване на всички заложници, които са взети по време на нападенията на Хамас в южната част на Израел на 7 октомври.

Съединените щати вече наложиха вето на няколко резолюции, които изискваха прекратяване на огъня в Газа. Проектът предложен от Алжир изисква спазване на предишни резолюции на Съвета за сигурност. Призовава се за отваряне на всички гранични пунктове и хуманитарен достъп до 2,3 млн. души в Газа, които се нуждаят от храна и други помощи.