Последните удари от страна на Израел засегнаха център за разселени жители на ивицата Газа в Рафах. Съветът за сигурност на ООН свиква извънредно събрание заради атаките на Израел.

Според армията атаките са били предназначени за бойци на Хамас, но са засегнали бежански лагер, където са загинали 45 души. Тел Авив съобщи, че при нападенията над град Рафах от неделя са ликвидирани двама висши представители на Хамас.

Действията на Израел бяха осъдени от редица западни държави и отправиха критика към Тел Авив за неспазване на решението на Международния съд за спиране на действията в Рафа. Дипломат номер 1 на Европейския съюз Жозеп Борел, определи нападението на Израел в Рафах като ужасно.

Съветът за сигурност на ООН свиква извънредно събрание днес във връзка с последните атаки на Тел Авив. Израелският министър Бенямин Нетаняху обяви, че атаката не е целяла да причини цивилни жертви. Според неговото твърдение отнемането на човешки животи на 45 палестинци, включително жени и деца, е били „тактична грешка“.

Ирландия, Норвегия и Испания признават Палестина като държава

Вчера стана ясно, че 3 европейски държави – Ирландия, Испания и Норвегия признават Палестина за държава. Отговорът на Израел не закъсня и държавата веднага отзова своите претенции в Дъблин и Осло за провеждане на „спешни консултации“.

Израел забрани на консулството на Мадрид е Йерусалим да предоставя всякакви консулски услуги на палестинците от 1 юни.

Външният министър на Испания призова останалите 26 държави членки на Европейския съюз, които не са признали Палестина за държава,  да заявят с обща декларация решенията на Международния съд в Хага.

Израел се противопоставя не решението на Международния съд за спиране на атаките към палестинската държава. В петък институцията на ООН нареди на Израел незабавно да прекрати военните си действия в срещу град Рафах в ивицата Газа. В изявлението беше посочено, че хуманитарната ситуация в ивицата Газа е „катастрофална“.

Външният министър на Испания каза в изявление, че ако Тел Авив продължи да се противопоставя на становището на съда, ще се предприемат мерки за превеждане на това решение в действие.

Той даде пресконференция съвместно със своите колеги от Ирландия и Норвегия. Освен тези 3 държави още 9 европейски страни са признали Палестина за държава. Осем от тях признават държавата преди присъединяването си към Европейския съюз. Това са България, Полша, Румъния, Унгария, Чехия, Словакия, Малта и Кипър. Швеция признава Палестина за държава през 2014 година, след влизането си в ЕС.

Разследването на атаките от неделя следва да бъде продължено от Съвета за сигурност на ООН.