Най-младият епископ в България е избран за Сливенски митрополит. Знеполският епископ Арсений е избран за поста на митрополит на Сливен след като получи гласовете на 7 от архиереите в Синода. За поста имаше двама кандидати – Знеполският епископ Арсений и Мелнишкият Герасим.

Изборът на Сливенски митрополит беше внимателно проследен от обществото. Вниманието към този пост е породено главно от съмнения за наговаряне между избирателите още през февруари месец, когато първият епархийски избор беше отменен от Светия Синод.

Разделение в Светия Синод

След кончината на патриарх Неофит, се смята, че изборът на Сливенски митрополит може силно да повлияе на избора на нов български патриарх. Все още има разделение по линията на Пловдивския митрополит Николай и митрополит Кирил, който по време на кончината на патриарх Неофит заема поста Варненски и Великопреславски митрополит.

Тогавашното разделение изигра роля и в текущите избори за Сливенски митрополит. Сегашният Варненски и Великопреславски митрополит Йоан подкрепи Мелнишкия епископ Герасим, а Пловдивския митрополит Николай подкрепи Арсений. За Знеполския епископ гласуваха още Западно и Северноевропейски митрополит Антоний, Великотърновския Григорий, Старозагорския митрополит Киприян, Плевенския Игнатий, Русенския – Наум и Доростолския митрополит Яков.

Разделението в Синода в момента е 7 на 5, като тук не се отчита гласът на митрополит Йосиф, който отговаря за САЩ, Канада и Австралия. След по-малко от месец следва Светия синод да определи трима митрополити, измежду които ще бъде избран следващия патриарх. Лицето, което ще заеме тази длъжност трябва да бъде избрано с мнозинство от 2/3 от членовете на Синода, които в момента са 14.

Реакциите след избора на нов Сливенски митрополит

Епископ Арсений влезе в олтара на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ напусна мястото като Сливенски митрополит. Пътят на Арсений към новия му пост не беше лесен. Някои смятат, че той е недостоен за поста на Сливенски митрополит, поради причината, че бил служил с украински свещеници, които били отлъчени от Руската църква. Смята се, че тези украински свещеници са поискали отделяне на Украинската църква като автокефална.

Митрополит Арсений остана безмълвен пред тези, които го смятат за недостоен и помоли архиереите за подкрепа за новата си длъжност. Преди да бъде избран за митрополит на Сливен, Арсений беше най-младият епископ в Българската православна църква.

Той получава епископски сан едва на 28-годишна възраст с решение на Светия Синод и лична благословия на патриарх Неофит, което е нужно, защото не е навършил 35 години. Арсений е ръкоположен именно от Сливенския митрополит  Йоаникий, а сега поема същият пост като него.