След като вече 100% от бюлетините са обработени, с малка разлика над 1% Васил Терзиев е новият кмет на столицата. Една от първите му изяви не беше по повод новата му позиция. Той е един от участниците във форума Digital Trends 2023, който се организира за поредна година от Sportal.bg и Profit.bg. Когато Терзиев приема поканата за участие той няма представа, че ще бъде избран за кмет на столицата.

По този повод една от основните теми, за които новият градоначалник говори е основната му задача да позиционира София на световната карта на иновациите. Терзиев коментира, че ще продължи ангажимента за създаване на силни интегрирани общности с външния свят и да продължи работата по привличане на инвестиции, с което да се дадат достатъчно възможности на софиянци да останат в града.

Васил Терзиев ще организира работата си като кмет на столицата в няколко направления. Едно от тях е изграждане на имиджа на София като дестинация за бизнес. За целта кметът посочва, че проектите трябва да се приоритизират правилно. За него развитието на училищната среда е от изключително значение.

Друга задача на новият кмет е да осъществи дигитализация на общината. Това означава създаване на дигитален двойник, в който цялата инфраструктура да бъде събрана на една място. Един от основните приоритети на Терзиев е да създаде начини за лесна връзка с гражданите.

В тази връзка се предвижда разработване на приложение, с което ще може да се управляват всички градски услуги, които се използват – зони за паркиране, събиране на местни данъци и такси, подаване на сигнали до общината.

Васил Терзиев даде коментар по повод искането на Ваня Григорова изборите да бъдат касирани

След като разликата межди двамата кандидати за кметското място в столицата се оказа, че е изключително малка, от щаба на Ваня Григорова решиха, че могат да подготвят молба за повторно преброяване.

Разликата между двамата е под 5000 гласа. От щаба на Григорова коментираха, че са открили различни избори нарушения, затова повторно се разглеждат изборни протоколи, в които е имало несъответствие. Може да се окаже, че недействителните гласове са над 5000, което да доведе до промяна на изборните резултати за София. Срокът за подаване на жалбите е до 7 дни след изборния ден.

Васил Терзиев коментира този случай и заяви, че няма притеснения дори ако се наложи ново преброяване. Според него много от нередностите са в негов ущърб. Той смята, че предизборната му кампания е била достатъчно добра и позитивна и затова не вярва на подобни машинации.