В неделя в 19 области в страната се проведе втори тур на местния вот, при който можеше да се гласува както с бюлетина, така и с машина. Избирателната активност на балотажа остава ниска за цялата страна.

В трите най-големи града в страната се отчитат следните проценти избирателна активност: София – 33,4%, Пловдив – 22,7% и Варна – 30.5%. Тези данни са представени от агенция „Галъп“.

Постъпили са сигнали за проблеми с машинното гласуване, което наложи спирането на машинния вот в 47 секции в страната. Само в София се е наложило преустановяване на гласуването с 11 машини.

Най-честия сигнал във връзка с машинното гласуване в столицата е проблем свързан с вота за кмет и за районен кмет, при който се е отпечатвала една бюлетина, а не две. Според указанията на ЦИК до ОИК се посочва, че в такива случаи, при които има отпечатана празна бюлетина или такава, при която не може да се установи вота трябва да се състави констативен протокол. Този протокол се прилага заедно с дефектната бюлетина и се прилага към основния протокол на СИК. След това избирателят може да бъде допуснат да гласува повторно.

Председателят на общинската избирателна комисия в София – Полина Витанова съобщи, че в 9 секции в София машините на работят.

В други големи областни градове също имаше сигнали за проблеми с машините

Малко след старта на изборния ден машината в 23-те секция в Пазарджик отказва да работи. Малко след това са блокирали машините и в 22 и 21 секция.

Подадени са сигнали за проблеми с машините и в други градове. Три устройства не са стартирали в секции в Добрич, в община Варна и във Велико Търново. В една от секциите във Варна машината спира да работи няколко минути след старта на изборния ден. Като причина за проблема е посочен неработещ принтер.

Преустановяването на работата на една от машините в Добрич е заради проблем с флашпаметта на машината. В една от секциите във Велико Търново машината не успява да стартира заради софтуерен проблем.

Машината, с която гласува премиера се развали

Премиерът Николай Денков също срещна предизвикателства при упражняването на правото си на глас. Той успя да даде своя вот от втория път, тъй като при първия си опит машината се развали и не издаде разписка.

Причината за проблемите с разписките се отдава на това, че от ЦИК са поръчали грешната хартия за машините. Компанията производител „Смартматик" и „Сиела Норма“, която обслужва машините са предупредили, че за да бъдат използвани машините без проблеми трябва да бъде поставена специална хартия.