След ужаса на атентата в Москва от миналата седмица, при който загинаха повече от 130 души, детски продължават да са в неизвестност. Според руски местен канал броят на хората, изчезнали след пожара е поне 95, но може и в последствие да се окажат повече.

Припомняме ви, че на 22 март в концертната зала в Москва „Крокус сити хол“, влязоха въоръжени и маскирани мъже, които откриха масова стрелба по присъстващите. Броят за загиналите и ранените е много голям, като десетки хора се борят за живота си. Някои от телата са неразпознаваеми и  останките в залата продължават да се идентифицират. За атентата отговорност пое терористичната групировка „Ислямска държава“.

Семействата на изчезналите хора пък се оплакаха от липса на информация, пълен хаос в системата и невъзможност да открият роднини и близки в местните болници. Освен руските власти, в търсенето на изчезналите хора се включиха и доброволци от цивилните граждани.

Какво смятат властите

Руските власти изразиха предположението си, че повече от 200 души може да са останали затрупани в горящата концертна зала. След като залата избухна в пламъци, покривът ѝ се срути. Заради тежкия пожар, останките на хората, присъствали в залата, вероятно са толкова обгорени, че са неразпознаваеми без ДНК тестове. Междувременно ДНК текстове продължат в опита да се идентифицират част от жертвите.

Атентатът в "Крокус сити хол" в покрайнините Москва беше най-страшният, смъртоносен терористичен акт в Русия в последните 20 години. В него участваха най-малко 4ма мъже, но освен тях има още заподозрени. Федералната служба за сигурност на Русия е арестувала 11 души в деня на атаката, включително и нападателите. Мъжете са граждани на Таджикистан и в неделя се явиха през съда с обвинение за тероризъм.

Въпреки, че "Ислямска държава" пое отговорност за нападението, а от страна на Америка и Франция се посочи, че разполагат с улики, сочещи че именно организация на ИДИЛ е отговорна за атаката, Русия е на друго мнение. Руските официални представители смятат, че с атентата общо имат Украйна и Западът. Киев отрече категорично обвинението, а украинският президент Володимир Зеленски от своят страна обвини Путин, че се опитва да породи гняв в нажежената обстановка.

Вашингтон определи коментарите на Русия за общото на нападението с Украйна и запада, като безсмислици и пропаганда. Въпреки това от страна на Русия се обяви, че са намерени доказателства, че нападателите са свързани с украински националисти. Тези доказателства са открити от транзакции и намерени технически устройства. Очаква се разследването да продължи и да научим повече информация.