На 31 март в полунощ България официално ще стане член на въздушното шенгенско пространство. Заедно с държавата ни към въздушния Шенген ще се присъедини и Румъния. Граждани на двете държави ще могат да влизат свободно в другите държави членки на общността само по въздух и вода.

Очаква се да настъпят някои промени за пътуващите на летищата, които вълнуват пътниците от България и Румъния. Основната промяна е отпадането на граничния контрол при пътуванията със самолет между държави, които са част от шенгенската общност.

В това числов влизат всички страни членки на Европейския съюз с изключение на Кипър и Ирландия. В Кипър граничните не са премахнати, а Ирландия не е член на Шенген. Пространството за свободно преминаване обхваща и страните членки на Европейската асоциация за свободна търговия. Това са Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.

Кои проверки остават при пътуване до страна от Шенген

Отпада граничния контрол по летищата за хора пътуващи от и до страни от Шенген. Това означава, че вече няма да се налага проверка на лични документи – лична карта или паспорт, ако пътувате от и до страна, която е членка на Шенген.

Паспортната проверка остава за пътници, които са се насочили към държави извън пространството за свободно пътуване. Те могат да преминават границата след като предоставят валиден паспорт.

Летищата имат отговорност да осигурят отделни коридори за преминаване на пътниците, които пътуват до държави от Шенген и държави извън Шенген.

Проверката на багажа остава при пътуването до всяка страна. Промяна ще има в пренасочването на пътниците след пристигане. Те вече ще могат да вземат своя багаж веднага след пристигане на летището, без да се налага да минават граничен контрол.

Какви промени да очаквате при пристигане в страна от шенгенското пространство

Промяна ще има и на летището, където кацате. До сега трябваше да предоставите личните си документи при гранична проверка. Този вид проверка ще отпадне и при пристигане на летището в друга страна, която членува в Шенген. Проверката обаче, остава за пътници, които пристигат от страна извън шенгенската общност.

Промяна ще има и при пътуването на деца. След 31 март ако дете пътува само с единия си родител, няма да се налага представяне на нотариално заверителна декларация от другия родител за съгласие детето да пътува в чужбина.

Това не означава, че детето може да пътува без международния си паспорт. Изискването на международен паспорт при пътуване на детето остава задължително. Издаването на такъв документ изисква подписите на двамата родители. По този начин международния паспорт ще играе ролята на съгласие на двамата родители, че детето им може да пътува зад граница.