Новият кмет на столичния район „Илинден“ Емил Бранчевски съобщи, че е станал жертва на киберпрестъпление. Оказа се, че на негово име е регистрирана фирма във Великобритания, с която замесеният кмет няма нищо общо. Според Бранчевски целта на киберпрестъплението е той да бъде отстранен от длъжност. Смята, че е жертва ба заговор, който тече чрез платени протести, кражба на лични данни и опит за саботаж.

Кметът на Илинден че е вписан, като собственик на 75% от капитала в размер на 1 паунд  дружество с име „Clinic for medical services Branchevski-Kolev“. Регистрацията на фирмата е станала чрез онлайн заявление на 15 февруари, като дружеството вписано на 18 февруари. Това бе съобщено от самия Бранчевски на брифинг в Столична община. На този брифинг кметът изрази и шока и недоумението си за тази ситуация.

Може ли киберпрестъплението да коства поста на Емил Бранчевски

Оказа се, че за регистрираната фирма има 2 жалби в Общинската избирателна комисия срещу Бранчевски, в които се иска неговото отстраняване от длъжност поради несъвместимост. Сигналите срещу него са подадени на 15 март, а от ОИК съобщиха, че сигнали за несъвместимост има не само срещу Бранчевски, но и срещу кмета на София и кмета на Варна по сходни причини. Сигналът срещу кметът на София все още се проверява, а този за кмета на Варна се оказа неоснователен след направена проверка.

Емил Бранчевски твърди, че е подал сигнал до полицията, прокуратурата и Комисията за защита на личните данни, ден след като е научил, че данните му са били откраднати за регистрация на съответната фирма. От ОИК с цел уточняване нас информацията за фирмата, за да се направи становище са изпратили официално запитване към Британския търговски регистър.

От „Спаси София“ застанаха зад районния си кмет и осъдиха строго всякакви опити за оронване на  авторитета на хора от партията им. Според тях срещу Бранчевски се правят опити за злепоставяне от месеци и виновният за злоупотребата с данни в крайна сметка ще излезе наяве и ще бъде наказан.

Освен злоупотребата с данни, в този случай има и документно престъпление по смисъла на Наказателния кодекс. От „Спаси София“ заявиха, че това престъпление е с международен характер, защото неверните данни са вписани в търговския регистър на Великобритания. Българският наказателен кодекс предвижда наказание за всеки, съставил фалшив частен документ или преправил съдържание с цел да бъде употребен и да се докаже, че съществува дадено право, задължение, или правно отношение. Наказанието, което се предвижда от закона в случая е до 6 години затвор.