Руският президент Владимир Путин заяви, че терористичната атака в Красногорск край Москва е дело на радикални ислямисти. На извънредна среща се обсъдиха мерките, които трябва да се предприемат след атаката.

За терористичната атака, при която загинаха 137 души са задържани четирима мъже от таджикски произход. Рано тази сутрин бе получена информация, че още 3-ма души са задържани в предварителния арест.

Какво се знае за заподозрените

Русия повдигна обвинения към четиримата основни заподозрени за кървавия атентат в концертната зала в Москва. За задържаните мъже се знае, че са от Таджикистан. От турските служби обявиха, че миналата седмица заподозрените са влезели за кратко в Турция с цел да подновят разрешителните си за пребиваване в Русия. Турски служител по сигурността заяви, че радикализацията на заподозрените не се е случила на турска територия. Четиримата мъже са обвинени в откриване на огън в „Крокус сити хол“ на 22 март.

До момента на пребиваването си в Турция не е имало заповед за арест на обвинените и поради тази причина те са можели да преминат свободно между двете държави. Двама от нападателите са заминали с полет до Москва на 2 март.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че групата отговорна за нападението в Москва се е опитала няколко пъти да извърши терористична атака на територията на Франция. Вчера френското правителство повиши степента на тревога от тероризъм.

Заподозрените имат видими следи от физическо насилие

Вчера 4 мъже обвинени за терористичната атака от 22 май бяха доведени в съда със сериозни наранявания. Единият от тях е докаран в инвалидна количка. Видимо си личи, че е възможно той да е бил в безсъзнание. По информация на „Ройтерс“ окото му е извадено.

На кадри от съдебната зала, които бяха разпространени от световните медийни агенции се вижда, че друг от заподозрените е с превързано ухо като се смята, че може би част от него е откъсната. По другите заподозрени също има следи от физическо насилие.

Дмитрий Песков, говорителят на Кремъл, отказа да даде коментар относно твърденията дали задържаните са били подложени на изтезания по време на разпитите проведени през изминалите дни.

В Телеграм е публикувано съдебно изявление, в което се казва, че един от заподозрените е признал вината си изцяло, а друг също е направил самопризнания. Четиримата мъже ще останат в ареста най-малко до 22 май. Кървавата атака повдигна въпроса за връщането на смъртното наказание.

Дмитрий Песков отрече това и заяви, че руските власти „не участват в подобна дискусия“.