Мощните магнитни бури, които наблюдаваме изминалите дни, ще продължат до края на седмицата. Според специалистите, ще се сблъскаме с общо 10 магнитни бури, голяма част от които вече преминаха. Първата геомагнитна буря беше на 3-4 март, но силата ѝ беше слаба и не бяха наблюдавани толкова смучения и неразположения сред по-чувствителните хора.

Миналата седмица на 15-16 март отново бе повишена слънчевата активност, а 22 март имаше еднодневна магнитна буря. Най-силната магнитна буря, според справка в сайта на Националния институт по геофизика, геодезия и география бе регистрирана вчера – на 24 март. Нейната сила е била 9 от 9-степенната скала на Kp индекса и вероятно много хора са усетили неразположения заради нея.

Последната буря ще бъде на 26-28 март. Очаква се слънчевата активност през първия ден да е слаба, а след това да се засили.

Как да се предпазите

Когото се повиши активността на Слънцето и възникнат слънчеви изригвания се говоря за т.нар магнитна буря. Частиците от слънчевите изригвания удрят магнитното поле на Земята и в период от 24 до 36 часа след съответното изригване настъпва магнитната буря. Смущенията в полето на Земята могат да повлияят негативно на сателитните устройства, електропреносната мрежа, но и на човешкото здраве.

Повече от 50% от децата под 5 годишна възраст изпитват негативното влияние от магнитните бури. Тези бури засягат и много от възрастните хора, хронично болните, метеочувствителните хора и бременните жени. Последствията от тях се усещат спрямо силата на бурята. Голяма част от засегнатите хора се оплакват от общо неразположения, гадене, главоболие, замаяност, втрисане, безсъние.

Въпреки че в повечето случаи магнитните бури не оказват трайни сериозни последствия върху здравето, тези неприятни симптоми влияят негативно на ежедневните дейности на хората. За да се предпазите от тях, има някои промени, които можете да направите, за се чувствате по-добре по време на магнитните бури.

За начало трябва да пиете повече вода, важно е да приемате поне 1,5 литра вода на ден, ако искате да намалите негативните последици от слънчевите изригвания. Също така редовно проветрявайте помещението, в което прекарвате деня си и по възможност излизайте на открито и правете разходки. Избягвайте пържени, мазни, пикантни и солени храни. Хубаво е да наблягате на зеленчуци, риба и  ядки.

Намалете вредните навици, като избягвайте тютюнопушенето, консумацията на кафе и енергийни напитки. И не на последно място се опитайте да бъдете по-спокойни и уравновесени и странете от стресови ситуации и конфликти. Ако симптомите ви не отминат и  продължат да се влошат, се консултирайте с лекар, за да изключите други здравословни проблеми.