Карибската страна отдавна е в период на икономическа и политическа нестабилност. Поради тази причина много хаитяни напускат страната в стремеж да открият по-добри условия на живот. Панамски служители съобщават, че през 2023 година 46 000 граждани на Хаити са пристигнали в страната, а от началото на 2024 година броят им е около 5000.

Това е последствие от нестабилната икономика на държавата и липса на политика, която да въдвори ред между бандите в Хаити. Преди няколко дни премиерът Ариел Анри подаде оставка и остави държавата в ръцете на различни групировки. Престъпни банди контролират почти цялата столица на страната. Една от техните цели е била оставката на премиера, след като тя е постигната те могат да имат по-голям контрол.

Няколко дни подред банди нападат държавни институции в Хаити. В региона около столицата Порт-о-Прес е обявено бедствено положение и вечерен час. По сведения в града не е останало почти никакво полицейско присъствие.

Здравеопазването в държавата е пред колабс. Членове на групировките са превзели полицейски управления и са подпалили почти всички лечебни заведения в столицата.

Всички официални представители на Хаити са напуснали държавата. Премиерът в оставка няма възможност да се върне в страната, защото бандите контролират летища и други ключови инфраструктурни обекти.  

Ситуацията в Хаити се определя като хуманитарна криза

ООН отдавна изпраща помощи към карибската държава. Прага на бедност в Хаити е много нисък и международната организация подпомага с изпращане на хуманитарни помощи много от жителите ѝ.

След като бандите поемат контрола над държавата, помощите изпращани от ООН не достигат до нуждаещите се. Основни артикули за оцеляване на майки, новородени и деца са разграбени от групировките, които контролират държавата. Милиони хора все по-трудно намират продукти от първа необходимост нужни за оцеляване.

Как се стигна до хаоса в Хаити

Датата 7 февруари беше обявена за денят, в който новото правителство ще встъпи на власт. Премиерът Анри обаче не организира избори, а вместо това в края на февруари той предложи нов преходен период до август 2025 година.

Фактът, че премиерът не обяви това в столицата, а на среща на Карибската общност в Гвиана увеличи недоволството на бандите. От 5 март Анри се намира в Пуерто Рико, което допълнително влоши ситуацията в Хаити.

В началото на март месец гангстерски групировки нахлуха в два затвора и освободиха 4500 затворници. Някогашните съпернически банди са сключили съюз помежду си, което допълнително увеличава сериозността на ситуацията.

Карибската държава се бори с гангстерско насилие от години. След опустошителното земетресение от 2010 година, бандите увеличават радиуса си на влияние.