През последните няколко дни новините за природни стихии и щетите, които те нанасят са водещи. Опустошителни пожари бушуват за пореден ден на хавайският остров Мауи, а от другата страна на океана – в Япония се готвят да посрещнат тайфуна „Лан“. Междувременно руския Далечен изток също беше ударен от ураган, заради който се наложи евакуацията на над 2500 души.

Природата не остана благосклонна и към стария континент. Буря в Бардонекия, Италия доведе до огромни свлачища и неочаквано наводнение. 

Следва да разгледаме поотделно тези събития и щетите нанесени вследствие от тях.

Жертвите на пожарите на Хавайските острови достигнаха 99 души

Опустошителният пожар на хавайският остров Мауи за сега отне живота на 99 души, което го превръща в най-тежкото природно бедствие в щата. По последни данни материалните щети са огромни като почти изцяло е унищожен историческият курорт Лахайна.

Градът е почти изравнен със земята. Все още има много действащи огнища, с които пожарникарите продължават да се борят за пореден ден. Властите предполагат, че броя на жертвите може да се удвои. За изчезнали се водят 1300 души.

Министерството на външните работи успя да се свърже с Генералното консулство в Лос Анджелис, от където казаха, че към момента няма данни за пострадали български граждани или такива, които са в неизвестност.

В Япония се подготвят за тайфуна Лан

Хоншу – най-големият японски остров се подготвя за преминаването на тайфуна Лан. Това наложи отмяната на много полети и затварянето на главни железопътни линии. Това е седмата тропическа буря за сезон, която удря района на японските острови.

Японската метеорологична служба съобщава за ветрове с максимална скорост от 139км/ч. Предупреждава се за проливни дъждове и ветрове, което може да доведе до риск от свлачища и наводнения.

Докато Япония се подготвя за тайфуна Лан, руския Далечен изток беше ударен от природната стихия, която носи името Ханун. Това наложи евакуацията на 2500 души, заради наводнения причинени от бурята.

28 селища са откъснати заради наводненията и остават недостъпни. Бурята предизвика преливането на река Малиновка, което наложи и евакуация в района.

Свлачища и проливни дъждове и в Италия

Буря доведе до свлачища в Бардонекия, град в Северна Италия, след което 5 души бяха обявени за изчезнали. Малко по-късно са открити живи.

Общо 120 души са евакуирани след като река Мердовине излезе от коритото си. Материалните щети в града са големи. Взети са допълнителни мерки за безопасност, което е наложило спирането на газопровода в района. Очакват се прекъсвания на водоснабдяването и електроснабдяването.