В неделя, пред сградата на МВР се проведе протест с искане за засилване на марките за сигурност около бежанските центрове. Протестът е резултат от зачестилите случаи на агресия между българи и чуждестранни граждани в София през последните няколко дни.

По време на протеста имаше засилено полицейско присъствие. Гражданите се организираха в социалните мрежи. Стотици хора се събраха в градинката пред църквата „Св. Седмочисленици“ и се придвижиха до сградата на МВР и жълтите павета.

Протестът под наслов „Вън мигрантите от София“ е организиран от младежки организации, които подчертаха, че не искат да бъдат свързвани с политически партии. Протестиращите посочиха своите искания, които се свързани с осъществяване на строг контрол при допускането на мигранти в страната, както и налагането им на забрана за свободно придвижване в града.

Случаите на насилие, които предизвикаха масовия протест в столицата

През последните няколко дни в МВР постъпиха сигнали за случаи на сбиване между български граждани и граждани на други държави временно пребиваващи в страната.

Първият случай е от бежанския център в Овча купел. Напрежението е започнало в Центъра за мигранти и е прераснало в сбиване навън, при което е пострадал мъж. По първоначална информация причината за спора е жена. На разпространен в социалните мрежи клип се вижда как бежанците тичат по бул. „Монтевидео“ с различни предмети в ръце. От МВР потвърдиха случая и предадоха за медиите, че ситуацията е овладяна.

Друг случай на агресия е от вечерта на 6 март, когато две компании се разминават на столичния булевард „Витоша“. Според непотвърдена информация сбиването между тях започва, след като един от мигрантите е обидил момиче от другата компания. Нейният приятел я е защитил, след което цялата група мигранти се е нахвърлила на момчето.

Нападнатите лица са непълнолетни. Полицията определя конфликта като личностен и от битов характер, а не на расова основа. Задържани са 20-годишен гражданин на Сирия и 24-годишен гражданин на Египет.

След по-малко от 24 часа, само на 100 метра от мястото на конфликта между непълнолетните българи и мигрантите, се стига до втори акт на агресия. Българи нападат чуждестранни студенти. Нападателите са непълнолетни, които са целели да ограбят чужденците. Нападнатите лица са граждани на Великобритания от пакистански произход. Арестувано е 16-годишно момче, участвало в нападението, а другите лица все още се издирват.

Само за вечерта на 9 март са задържани над 100 души. До това се е стигнало след като Държавната агенция за бежанци не е успяла да осъществи контрол над мигрантите.