Данни за производството на оръжия в България показват, че страната ни е произвела повече оръжия от останалите страни в Европа през изминалата 2023 г. Тези данни макар да звучат шокиращо са факт, потвърждаващ се от думите на министърът на икономиката и индустрията в оставка Богдан Богданов по време на блиц контрола в рамките на заседанието на парламентарната икономическа комисия.

Министърът заяви, че по-голямата част от произведените оръжия в страната ни са необходими както за Украйна, на чиято територия се води война, така и за евроатлантическите партньори на България.

Министърът на икономиката и индустрията също така сподели, че българските компании, произвеждащи оръжия, кандидатстват по различни европейски програми. Програмите са насочени към това да се разшири производството на оръжия. В програмите са кандидатствали както частни компании, така и ВМЗ-Сопот - българското държавно предприятие за производство на боеприпаси, намиращо се на територията на  Сопот.

План за изграждане на собствен завод и мощности за барут

Министърът Богдан Богданов припомни, че по време на срещата в парламента, в която участваха  председателя на парламентарната комисия по отбрана и лидерите на политически формации, които подкрепят кабинета е било получено важно уверение. На тази среща от стана ясно, че България може да изгради собствен завод и мощности за производство на барут.  

По въпроса с изграждането на такъв завод, Богданов съобщи, че вече се разглеждат  проучват конкретни терени, на който може да се позиционира. Направени са и предложения за конкретни технологии, които да се използват при доставката на оборудване в сектора. Правят се планове какъв да е капацитета на завода и се изчислява колко ще струва един такъв завод за производство на барут.

Очаква се до края на месец март да бъде завършен финалния доклад с различни предложения за изграждането на така желания държавен завод за производство на барут. Министърът подчерта, че търсенето на пазара в оръжейния сектор е огромно. Според Богданов изграждането за завода би означавало, че ще има "бизнес и за частните, и за държавните компании".

Ако се осъществи плана за изграждането на този завод, процесът на изграждане би отнел около три-четири години, според министърът Богдан Богданов. Това време, от своя страна дава предимства за план на инвестицията. Тези години дават достатъчно време, за да се планира проекта така, че да бъде направен добре и да е от полза. Министърът в оставка Богдан Богданов също така допълни, че финалното решението за изграждането на такъв завод ще е на Народното събрание.