Европейската народна партия прие с абсолютно мнозинство манифест, в който са посочени политическите приоритети за периода 2024-2029 година. В него е включено приемането на България и Румъния в Шенген в най-скоро време. Манифестът е приет на конгреса на ЕНП в Букурещ.

Малко преди приемането на манифеста Австрийската делегация на управляващата Народна партия даде заявка, че ще гласува против приемането му. Въпреки това австрийските делегати гласуваха за приемането на България и Румъния в Шенген.

Документа наброява 23 страници, в които се посочва, че ЕНП подкрепя пълното приемане на двете държави в Шенген и цели да се постигне премахване не само на контрола по въздух и море, но и по суша възможно най-скоро. Посочено е още, че трябва да се поправи Шенгенското пространство, което в момента не функционира. Това ще се постигне чрез допълнително укрепване и защита на външните граници на ЕС. В това число се включва и предотвратяване на нелегалната миграция в Европа.

Още акценти от манифеста на ЕНП

В манифеста на ЕНП са има и други акценти, които са свързани с външната политика и по-точно ситуацията в Украйна. В манифеста е отбелязано, че Европа ще застане на страната на Украйна и ще се обедини със страната срещу Путин. Посочено е, че Украйна трябва да спечели войната, което може да се постигне чрез сигурност по отношение на дългосрочното финансиране на Украйна и нейното икономическо възстановяване.

По този повод ЕС трябва да продължи да изпраща подкрепа към Украйна. Конфликтът, който се води между Киев и Москва е пряко свързан с европейската сигурност. В манифеста е посочено още, че Украйна трябва да стане член на ЕС и НАТО веднага след като изпълни всички критерии.

Освен темата за Украйна, в документа още се акцентира и върху предвиденото утрояване на служителите на Фронтекс с 10 хил. на 30 хил. и по-голям бюджет за закупуване на модерно оборудване.

Внимание към икономическите предизвикателства

Друга основна тема разгледана в манифеста са предизвикателствата, пред които е изправена икономиката на ЕС. В документа се посочва, че делът на Европа в световния БВП е намалял с 20 на 15 процента. В сравнение, БВП на Китай се е повишил от 7 на 19 на сто през последния половин век.

В допълнение към тези данни е посочено, че от топ 50 глобални фирми само 6 са европейски, 20 са от САЩ и 13 от Китай. Документът приключва със заключението, че европейската икономика трябва да бъде подготвена за нови предизвикателства.