Премиерът акад. Николай Денков подаде оставката си вчера, за да предаде поста си на Мария Габриел според ротационния принцип. Оставката на Денков дойде един по-рано от очакваното, тъй като преди 9 месеца, когато беше избран кабинетът „Денков-Габриел“, беше заявено, че акад. Николай Денков ще подаде оставката си днес, на 6-ти март.  

Оставката на Денков трябва да се прочете от председателя на парламента Росен Желязков и да бъдат насрочени дебати. Решението е взето от управляващото мнозинство в Народното събрание.

От коалицията ГЕРБ-СДС завиха, че на 8 март ще стане ясно дали ще има ротация, или ще има нови предсрочни парламентарни избори.

Денков призова политическите сили да удържат на думата си

След като внесе оставката си, Николай Денков даде специален брифинг пред медиите. Той заяви, че „Това не е политическа игра, това е спазване на дадена дума, израз е на последователност, политически феърплей и уважение към гражданите“. Денков припомни за ангажимента, който е поел през изминалата година със съвместна декларация, като се позова на нейното съдържание.

След като отстъпи поста министър-председател на Мария Габриел, както гласи и споразумението от 6 юни 2023 г, Николай Денков ще бъде вицепремиер за следващите 9 месеца. На всеки 9 месеца, министър-председателят трябва да подава оставка и да се сменят местата.

Премиерът също така посочи, че до този момент изпълнява всяка точка от декларацията и всеки ред. Обърна специално внимание на шеста точка от декларацията, като поясни, че „ще бъде създаден механизъм за предварително съгласуване между парламентарните групи на номинациите за регулаторните органи, избирани от парламента, с оглед гарантирането на най-добрия подбор на личности с високи професионални и морални качества“.

Досегашния премиер направи и призив към политическите сили да удържат на думата си. Той затвърди желанието си да се извърви докрай пътят на реформи, който бе започнат през юни, да имаме независими съдии и прокурори. Според Денков е нужна политическа смелост,. За да се постигнат всички цели в полза на гражданите и държавата.  

Николай Денков успокои българските граждани, че правителството ще продължава да изпълнява задълженията си и да работи както до момента – за създаване на устойчива бизнес среда, високи доходи и  за утвърждаване на позициите на България в международните отношения.

На премиерът в оставка ме беше зададен и въпрос, за това дали е запознат с проекта на споразумение, анонсиран днес от ГЕРБ и как го оценява. Той отговори кратко и ясно, като заяви, че ще даде информация, когато се проведат преговори.