Северна Корея отмени всички закони за сътрудничество с Южна Корея 

В четвъртък официалните медии на Пхенян обявиха, че Северна Корея е решила да се отменят законите за икономическо сътрудничество с Южна Корея. Решението за този ход се взе от постоянният комитет на Върховното народно събрание на КНДР, който е и най-висшият законодателен и представителен орган на страната.

Решението за отменяне на законите за сътрудничество дойде около месец, след като Северна Корея ликвидира собствените си агенции, занимаващи се с междукорейските въпроси. Част от които бяха Националният комитет за мирно обединение на отечеството и Агенцията за икономическо сътрудничество и туристическа агенция.

След тази промяна се очаква Северна Корея да изпадне в още по-голяма изолация, според лица работещи в министерството на страната.

Край с идеята за обединение

Законът за икономическо сътрудничество между Северна и Южна Корея, бе приет през 2005 г и се приема основа на икономическите връзки между двете страни. През 2011 г пък беше приет Законът за специалната зона на планината Кумган (туристически проект на планината Кумган) и съдържа подробности за инвестициите в региона от южни и чуждестранни субекти.

Действията на Северна Корея показаха ясно, че страната не желае обединение с Южна Корея. Лидерът на страната Ким Чен Ун заклейми Южна Корея като свой основен враг и заплаши с използването на ядрени удари по съседната си държава и всеки друг, заплашващ страната му.

Миналия месец пък беше разрушен голям паметник в Пхенян, символизиращ надеждата за обединение между двете страни. Паметникът се казваше „Арка на обединението“ и беше построен бащата на сегашния лидер,.

Действията на Северна Корея по демонтиране на символът на обединение, разгневиха южнокорейския президент Юн Сук Йол, който зае твърда позиция срещу Пхенян и засили военното сътрудничество със САЩ и Япония.

Ким Чен Ун изрази критики към управлението на Юн Сук Йол и се предлага, че са възможни намеси на севернокорейския лидер в предстоящите парламентарни избори в Южна Корея.

Идеята за обединение на двете страни се подхранва повече от 70 години. Още в края на миналата година лидерът на Северна Корея обяви междукорейските връзки като отношения между враждебни страни. Закани се да унищожи цялата територия на Южна Корея в случай на непредвидени обстоятелства и вреда върху държавата му. Също така нареди дас се направят промени в конституцията на КНДР и да се премахне разпоредбата, която съдържа план за обединение с Юга.

Министерството на обединението на Южна Корея, отговарящо за междукорейските въпроси, от своя страна направи изказване, че отмяната на законите не е изненадваща. И направи предупреждение, че този ход допълнително ще изолира Северна Корея.