Фермерските протести продължават въпреки срещата с премиера

Протестите на фермерите продължават въпреки срещате с премиера, която се проведе в сряда вечерта. Бурните протести на едрите и дребни агропроизводители и шефове на браншови организации предизвикаха смут в обществото. Блокадите по пътищата, продължаващи с часове, целяха да се обърне внимание на исковете на земеделците и да се разбере защо недоволстват.

Причина за масовото недоволство на фермерите в България и в други европейски странните оказаха зелената сделка и мерките, които се налагат от Европейската комисия. Те твърдят, че тези фактори за в техен ущърб и търпят големи загуби от същността на сделката и мерките.

Във вторник вечерта Асоциацията на земеделските производители пък се обяви срещу правителството - председателят Венцислав Върбанов, категорично заяви че АЗПБ няма да участва в обсъждането на проектомеморандума и поиска оставката на министърът на земеделието и храните - Кирил Вътев. От Българската аграрна камара (БАК) заявиха, че се разграничават от исканията за оставка на министъра.

Появиха се и изказания на хора в сектора, че държавата им дължи субсидии и не бива да ги притеснява с проверки и изисквания, които са скъпи и трудни за спазване. Фермерите се опитаха да мотивират исканията си за повече пари, като се оплакаха, че всичко е против тях - от сушата, дъждовете, правителството и конкуренцията и стигнаха до пандемията. Мнозина се оплакват от прекален контрол върху тях и тежка отчетност.

Какво се случи на срещата с премиера

След бурното изразяване на недоволство от страна на фермерите, премиерът Николай Денков ги покани да разговарят в сряда вечерта. Поканата беше насочена към всички земеделски организации, а целта на разговорите - да се обсъди новият пакет от предложения за подпомагане, оформени като меморандум.

Въпреки добрите намерения и целта да се постигне съгласия и да се спрат протестите, срещата не доведе до такъв изход. Въпреки че се постигна известно сближаване на позициите, фермерите заявиха категорично, че сделка няма и протестите няма да спрат.

Стана ясно и че на срещата с премиера, представителите на Националната асоциация на зърнопроизводителите и Националната овцевъдна асоциация са напуснали залата. Решението им за това беше обосновано от тях самите с твърдението, че на разговорите са присъствали организации, нямащи общо с протестите. Фермерите отказаха да седнат на една маса с представителите на тези организации.

Срещата между фермерите и премиера бе проведена при закрити врати. Очаква се нов тур на преговори в петък, а дотогава фермерите нямат намерение да променят действията си. След петък могат да се очакват евентуални резултати.