Днес сутринта световни медии потвърдиха, че севернокорейският лидер е наредил да се изстреля първият държавен сателит, който ще се използва за разузнавателни цели.

Вчера Ким-Чен-Ун е посетил Националното управление за аерокосмическо развитие, след което е наредил наскоро завършеният изкуствен спътник да бъде изстрелян на плануваната дата.

По този начин той призовава разработчиците на сателита да ускорят работата си и да завършат проекта в срок. Датата на изстрелване все още не е обявена публично.

Какво още предаде официалната информационна агенция КЦТА

Информацията, която корейската агенция предаде не посочва датата на изстрелване, но обяви, че Ким-Чен-Ун се кани да изведе още няколко разузнавателни спътника за събиране на нужните от данни, които ще послужат за „твърдо установяване“ на капацитета на страната.

Защо Северна Корея развива космическите си мощности

При вчерашното си посещение севернокорейският лидер застана зад тезата, че космическото развитие на страната има ключово значение за изграждането на глобална мощ в сфери като науката и технологиите.

Той също посочи, че космическото развитие е една от основните цели на Пхенян. Това се дължи на създалата се ситуация на Корейския полуостров, където на територията на Южна Корея се извършват мащабни военни учения съвместно със САЩ.

Да припомним какво се случи през декември миналата година

В края на 2022 година от Северна Корея заявиха, че тестването на „структурата за изпитване на спътници“ е минало успешно. Тестът е направен с цел да се проверят оперативните възможности на системата за заснемане, наземното управление и предаването на данни. Това дава оптимистични прогнози за изстрелването на разузнавателния сателит тази година.

Припомняме, че през декември миналата година Пхенян изстреля две балистични ракети със среден обсег. Това беше определено като „важен тест“ за разработването на шпионски сателит. След само 4 месеца от това събитие, Северна Корея е на прага да изстреля сателита за военни цели.

В едно от изявленията с в края на миналата година влиятелната сестра на Ким-Чен-Ун - Ким Йо Чен определя подобна разработка на разузнавателния сателит като пряко свързана със сигурността на страната.

През този период напрежението на Корейският полуостров се изостри. Това се дължи на все по-честите тестове на ракети, които Северна Корея прави. Въпреки забраната от ООН, тези ракети се разработват така, че да са способни да носят ядрен заряд.

Някои анализатори споделят страховете си, че Пхенян се готви да нанесе първият си ядрен удар от години. В момента това са само спекулации, но действията на Северна Корея остават съмнителни.