Първият заседателен ден започна с тържествено откриване и надежди за успешен старт, но завърши със „стоп“, а не окончателно прекратяване. Причината? Депутатите и този път не съумяха да се обединят около една кандидатура за председател на парламента, което намигва към събитията от миналата година. За сравнение, през 2022 г. на 48-ото Народно събрание му бяха необходими 3 дни да излъчи първия срещу равни.

Първите кандидатури за председател на 49-ото Народно събрание

Както е по правило, първото заседание на 12 април бе открито от присъстващия най-възрастен народен представител, който и тази година бе Вежди Рашидов.

Бяха издигнати две кандидатури – по една от формацията на ГЕРБ-СДС и Възраждане, съответно номинираните бяха Росен Желязков и Петър Петров. Макар и кандидатурата на първата политическа сила в тазгодишния парламент да получи повече гласове, те не бяха достатъчни, за да бъде избран новият председател.

Предложение за ротация на председателското място

В отговор на развоя, от ПП-ДБ излязоха с отправено от Христо Иванов предложение за ротация - председателският пост да се редува между първите две коалиции на всеки два месеца, подобно на европейския модел „джентълменско споразумение“.

След като пленарният ден приключи, Кирил Петков лаконично коментира предложението на партията като конструктивно и отличаващо се на фона на миналогодишния подход.

Борисов, който вече повече от 10 години се отказваше от депутатското място след изборите, но този път запази поста си на народен представител, коментира предложението с отхвърлящ уклон. В изказването си той наведе на това, че е парламентарна практика първият в парламента да „получи председателя“ и изрази несъгласие с ротацията. Освен това заяви, че няма да отстъпят председателското място.

Последва среща между двете най-представени формации в парламента

След като стана ясно, че в първия заседателен ден няма да бъде излъчен нов председател, ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ направиха обща среща. На нея е започнато обсъждането на конкретни законодателни политики и програми за действие.

В края на първия заседателен ден президентът Радев изрази надежди за решаване на въпроса за председателския пост до края на седмицата, тъй като по негови думи е разумно консултациите за съставяне на редовно правителство да започнат още следващата седмица.

Тази сутрин съпредседателят на втората формация Кирил Петков изрази, че на срещата изглеждало, че двете обединения имат общи приоритети в доста сфери. По неговите думи и в днешния ден едва ли ще бъде избран председател на парламента:

„Това, което очаквам е, че двете групи ще излъчат работни групи, ще се работи през уикенда без да се избере председател и другата седмица, ако имаме приоритетите за първите две седмици се надявам, че ще се излъчи председател с ротационен принцип. Това е първа логична стъпка“

Заседанието продължава днес в 10:00 ч.