Вече повече от 19 часа пожарникарите се борят с огнената стихия избухнала край Силистра. По последни данни три екипа са ангажирани с овладяването на пламъците. Пожарът избухва в най-голямото предприятие за преработка на месо в страната. Понастоящем то не работи, а сградата не се използва.

Припомняме, че вчера в късния следобед е подаден сигнал от очевидци на телефона 112, че горните етажи на месопреработвателното предприятие горят. На мястото веднага са изпратени екипи с нужното оборудване, което включва 30-метрова автомеханична стълба.

В последните часове са се включили допълнително огнеборци, които са били в почивка. За овладяването на пламъците се борят пожарникари от РСПБЗН - Силистра. Все още не е потърсено съдействие на огнеборци от други градове.

Въпреки техните усилия, огънят все още гори, а районът остава силно задимен.

Пострадали, щети, причини

Няма данни за пострадали. Възникането на пожара е локализирано на втория етаж, където пламъците са нанесли и най-много щети. Според очевидци огънят бързо се е разпространил на цялата площ на втория етаж и е обхванал и третия етаж.

Гражданите на града изпитват притеснения заради димът, който се разнася над Силистра. Те се надяват огънят да бъде овладян скоро.

Историята на “Меком” - защо най-голямото месопреработвателно предприятие у нас фалира

“Меком” дълго беше една от гордостите на гражданите на крайдунавския град. Фирмата беше известна като най-голямото месопреработвателно предприятие в страната до преди 10 години, когато обяви несъстоятелност. Това се случи поради невъзможност да обслужва кредитите си.

До този момент предприятието осигуряваше работа на голяма част от силистринчани. Фирмата започва да трупа дългове, които излизат наяве след като Дар Финанс инвестира в “Меком”. При извършени финансови отчети и проверки става ясно, че “Меком” има задължения към НАП, към банки и други кредитори в размер на 50 милиона лева.

Анализите показват още, че цялата недвижима собственост е ипотекирана, а движимата собственост е вписана като залози в полза на кредитори. Друго важно нещо, което излиза на яве е, че от няколко месеца не са изплащатни здравни осигуровки на служителите.

След като предприятието излиза в несъстоятелност, имуществото на “Меком” е разделено със съдебно решение между “Дар Финанс”, предишния собственик и кредиторите. Това слага край на оперирането на един от най-големите заводи за колбаси в България, който осигуряваше работа на много хора и изнасяше стоките си в чужбина.

Днес сградата на “Меком” е изоставена, а след пожара едва ли някой ще се заеме с нейното възстановяване. Това е историята на още едно българско предприятие, което не успя да се здържи на върха и трябваше да преустанови дейност.