Бонусите, които Министерският съвет постанови да се изплатят на пенсионерите за Великден, започнаха да се изплащат в пощенските станции днес, вторник, 11 април.

Стана ясно, че допълнителната сума към пенсията ще бъде получена въз основа на отделен пенсионен запис. Изплащането в пощенските станции ще се осъществява до края на месеца. Ако до края на април добавката не е достигнала до лице, което има право на нея, е необходимо то да поиска изплащането ѝ от съответното териториално поделение на НОИ, съобщават от института.

Пенсионерите, които получават пенсията си по друг начин (чрез доставчик на платежни услуги), ще получат еднократната допълнителна бонусна сума чрез допълнителен превод по своите сметки, т. е. автоматично. Датата на заверяване на платежните сметки на тези пенсионери е също 11 април.

Кой има право да получи пенсионната Великденска добавка

Право да получи такава Великденска добавка има всеки пенсионер, който получава пенсия до и равняваща се на 504 лв., без към тази сума да се включват дължимите добавки и компенсации.

Планирано е пенсионната добавка от 70 лв. да достигне до повече от 1 милион и 2 хиляди пенсионери. За да бъде осъществена Великденската помощ, Министерският съвет реши да бъде направена нова транзакция към бюджета на държавното обществено осигуряване със сумата от седемдесет и два милиона лева.

Гълъб Донев за решението само някои пенсионери да получат надбавки

Напомняме, че когато бе прието решението на Министерския съвет, служебният министър-председател г-н Донев коментира така предприетите действия:

„Разбирам добре, че това решение на правителството ще се възприеме като несправедливо от пенсионерите, които няма да получат тази добавка. Особено от тези, които получават малко над 504 лв. от линията на бедност.

Уверявам ви, че това беше възможно най-справедливото решение в ситуацията, в която се намира държавата в момента и в която работи служебния кабинет при бюджетни ограничения и липса на Народно събрание.“

Икономическият анализатор Адриан Николов от Института за пазарната икономика коментира, че би било странно надбавките да се предоставят на всички пенсионери и е въпрос на по-добра политика добавките да се дават на възрастните хора, които имат по-голяма необходимост от тях.

Към момента властта все още оперира с парите по миналогодишния бюджет, поради обективната обстановка от политическо естество в страната и това също е част от обясненията на г-н Николов относно невъзможността за реализирането на евентуални непредвидени разходи, информират от Би Ти Ви.

Междувременно, проучвания сочат, че трапезата на Великден, ще излезе осезаемо по-скъпо, в сравнение с миналата година. Затова и експертите съветват да се снабдим с необходимите продукти по-отрано.