Служебното правителство на Радев не може да продължи да управлява. Ако продължим с подобна политика, ще имаме проблем с усвояването на евросредства и енергетиката.

едовен кабинет може да вкара бюджета в рамки, за да нямаме излишни разходи. Ще бъде много трудно управление с конституционно мнозинство.

Има много различия, особено в съдебната реформа. Не е сигурно, че едно правителство ще може да просъществува поне шест месеца, но е възможен сценарий. Това каза икономистът Юлиан Войнов пред медиите.

Колко трябва да е дефицитът ни, за да сме в еврозоната

Според него, ако служебният кабинет продължи да управлява, влизането ни в еврозоната ще се отложи с 3-4 години.

"Дефицитът трябва да е не повече от 3%. Ако ГЕРБ реши да повтори това, което направи при първото си управление - да разчита на коалиция с две парти и "златен пръст'', това е неустойчива хипотеза", посочи той.

Кой колко места получава в парламента според резултатите от exit poll-а

Евгений Кънев смята, че е изключително належащо да има редовно управление, което да поеме важните неща в бюджета.

"Гласуването на законите за приемане на ПВУ и Шенген, както и за еврозоната, съдебната реформа също е спешна тема. Поради факта, че не е възможна коалиция заради личностни проблеми между ПП и ГЕРБ и фундаментални правови различия, най-рационален е вариантът програмно правителство, тип "Попов" през 1990 г.

Така експерти ще могат да свършат важните неща до местните избори", коментира той.

По думите му е възможно мнозинство, но не коалиция.

"План максимумът е събиране на мнозинство за конституционна промяна. Не мисля, че Борисов ще предприеме крачка към коалиция с БСП.

Така ще олекне в отношенията си с евроатлантическите си партньори и легитимацията му ще падне. Има опция за програмен кабинет с одобрени хора от ПП и ГЕРБ.", отбеляза Кънев.

Беше ли достатъчно времето, за да се организират избори

Защо се стигна до хаос и забавяне при предаването на изборните протоколи в страната? Темата коментираха бившият зам.-председател на ЦИК Румяна Дечева и Жоро Пенчев, изборен наблюдател от Общество.БГ.

Според Дечева промените на правилата в последния момент са станали причина за множеството объркани протоколи и забавянето в броенето. „Трагично е!”, твърди тя.

Бившият зам.-председател на ЦИК заяви, че производителят на хартията за машините не е проверявал качеството ѝ.

„Прекалено малко време се даде, включително на ЦИК, да изработи достатъчно сериозно проверен и издържан процес и да обучи представителите на секционните избирателни комисии да се справят с процеса.”, каза и изборният наблюдател Жоро Пенчев.