Връщането в училище може да е трудно време за родители, деца и учители. Затова сме събрали няколко съвета от читатели, за да помогнем на всички да се подготвят за началото на новата учебна година.

Съвети за родители

Справете се със „страха от непознатото”. Отидете с детето си да разгледате училището преди началото на учебната година. Нека то да види класната си стая и да се срещне с учителя си.

Това ще му даде идея какво да очаква на първия си ден в училище, а също и да помисли за неща, свързани с него, като нови приятели и любимото нещо в училище, което може да прави.

Подгответе детето си

Закачете календар в стаята му, за да може да следи оставащите дни до началото на учебната година.

Създайте режим за ранно лягане

Нека детето ви започне да си ляга по-рано още 2 седмици преди училище.

Пазаруване за училище

Пазаруването за училище може да бъде забавно, когато детето ви вземе участие в избирането на материалите за училище, нови дрехи, раници и др.

Обсъдете с детето си неговите очаквания

Попитайте детето си какво очаква от връщането си в училище. Прочетете някои неща за децата, които започват училище, като имате предвид годините и класа.

Можете да откликнете на всички чувства, които детето ви може да има относно началото на новата учебна година. Сред тях се нареждат нови приключения и изненади, среща с много хора и създаване на нови приятелства, но също така раздяла, безпокойство и пр.

Не забравяйте да попитате детето си дали има някакви въпроси или нещо, което го тревожи или притеснява в това, че трябва да започне училище отново. Също така обърнете внимание на всички възможни негови страхове или опасения, за които то може да ви сподели.

Покажете на детето си, че мислите за него. Напишете малка бележка и я пъхнете в кутията му за обяд, за да му напомните, че мислите за него през деня.

Съвети за учители

Създайте топла приветстваща атмосфера

Да създадете приятна атмосфера играе изключително важна роля, за да може детето да се адаптира. Колкото по-топло приветствано се чувства едно дете, толкова по-бързо то ще преодолее всякакви притеснения, свързани с новата среда.

Създайте постоянна връзка с родителите

Това ще помогне не само да ги уверите, че тяхното дете ще бъде на сигурно място, но и ще спомогне за по-добра бъдеща комуникация с тях.

Опитайте да се запознаете с децата от класа ви навреме

Добре е една седмица преди първия учебен ден родителите и децата да се срещнат с вас. Децата могат да видят класната си стая, родителите могат да се срещнат с учителите, а децата да видят бъдещите си съученици и да поиграят с тях.

Направете бюлетин с новини

Напишете бюлетин за родителите и го изпратете преди училището да започне. Можете да включите препоръки и да предложите книги, свързани с началото на учебната година, съвети как да се справят с притеснението и т.н.

Създайте комфорт за децата

Насърчавайте родителите да донесат семейни снимки и някакви играчки, които децата да гледат и да поиграят, когато усетят, че са тъжни в училище.