Координаторът по стратегически комуникации в Съвета за национална сигурност към администрацията на Белия дом – Джон Кърби, обяви, че вече са изпълнени почти 100% от плануваната военна помощ поискана от Киев за контранастъплението.

Въпреки това Вашингтон готви пореден пакет от военна помощ за Украйна на стойност 300 млн. долара. Това е 37-мият одобрен пакет от началото на руската инвазия в края на февруари 2022 година. Общата стойност на всички средства изпратени от САЩ към Украйна е на стойност 36 млрд. долара.

Военната помощ за първи път включа ракета въздух-земя

Американски служители, цитирани от Ройтерс, заявиха, че военната помощ, която предстои да бъде изпратена към Киев за първи път ще включва ракета въздух-земя с малък обсег на действие, които са взети от излишните запаси на САЩ.

Това е "Хидра 70" – неуправляема ракета, която се изстрелва от държачи прикрепени към самолети.

Целта на изпращането на ракети като част от пакета военна помощ е да подпомогнат украинските войски да отслабят сухопътните опорни пунктове на руската армия. По този начин ще може да се осигури въздушна подкрепа на сухопътните войски при планирана офанзива.

В допълнение на пакета

Освен ракета въздух-земя, военната помощ ще осигури на украинските войски допълнително боеприпаси за реактивни системи за залпов огън HIMARS и за гаубици, военни камиони, противотанкови ракети и минохвъргачки.

37-мият пакет от военна помощ, който САЩ предоставя на Украйна все още не е финализиран, така че са възможни промени по него. Кърби отбелязва, че Белия дом възнамерява да продължи с доставката на оръжия за Украйна след одобрение от представителите на Сената.

Освен военна помощ ще бъде продължено обучението на военен персонал

Контраадмирал от ВМС на САЩ в оставка Джон Кърби също казва, че се планира отпускане на допълнително финансиране на Киев. Също така ще се продължи обучението на военен персонал, които участва във въоръжените сили на Украйна.

Членството на Украйна в НАТО е под въпрос

Докато САЩ готви поредният пакет от военна помощ за Киев, все още не се вижда ясна прогноза за влизането на Украйна в евроатлантическия алианс. Някои държави членки на НАТО, сред които САЩ и Германия изпитват колебания относно разширяването на алианса в посока Украйна.

Наскоро президентът на държавата – Володимир Зеленски призова НАТО да обмисли приемането на страната в съюза на следващата среща на алианса, която ще ве проведе през юли в литовкста столица Вилнюс. Украинският президент заяви, че очаква Украйна да получи заслужена покана, защото украинските войници допринасят много повече от всички други за евроатлантическата сигурност.